Respectvol scheiden volgens de SCHIP-aanpak

De beslissing nemen om te gaan scheiden is niet bepaald makkelijk, maar als jullie samen kinderen hebben ligt dit nog veel ingewikkelder. Ouders willen hun kinderen altijd beschermen en het idee dat het voor hen beter is om samen te blijven, dan het gezin uiteen te laten vallen, is diepgeworteld. Schuldgevoel, hulpeloosheid, angst voor de toekomst; het is maar een greep uit alle emoties die ouders voelen wanneer ze over een scheiding nadenken. 

Liever uit elkaar en gelukkig, dan samen ongelukkig?

Hoe cliché ook, ‘liever uit elkaar en gelukkig, dan samen ongelukkig’ gaat voor heel veel mensen op. Therapeuten en onderzoekers zijn het erover eens dat een vechthuwelijk net zoveel schade kan aanrichten als een vechtscheiding. Bovendien is de kans dat een vechthuwelijk uiteindelijk tot een vechtscheiding leidt groot. Weet dat kinderen, ondanks dat ze zullen moeten wennen aan de nieuwe situatie, de scheiding uiteindelijk een plekje zullen geven. Er is wél een grote ‘maar’, en dat is dat jullie als ouders evenwichtig, met respect en zonder conflicten met elkaar om blijven gaan. Helaas eindigen nog steeds veel relaties in een vechtscheiding.

Is voor jullie de kogel nog niet door de kerk en willen jullie de relatie nog een kans geven? Lees hier meer over relatiebemiddeling.

Na de scheiding volgt een rouwproces

Scheiden vanuit wederzijds initiatief is al niet makkelijk, maar wanneer één van jullie de knoop heeft doorgehakt, is dat voor de ander extra pijnlijk en moeilijk te verkroppen. Hij of zij voelt zich bedrogen, afgedankt, boos en vooral erg verdrietig. Het woord ‘rouw’ kennen we vooral toe aan situaties waarbij een dierbare overlijdt, maar het verlies van je partner ten gevolge van een scheiding moet je net zo goed verwerken. En dat voelt dubbel, want je ex-partner is er immers nog gewoon.

Niet loslaten, maar opnieuw verbinden

Het rouwproces bij een scheiding met kinderen is ingewikkeld. Je neemt namelijk niet écht afscheid van je ex-partner, die blijft doordat jullie samen ouders zijn voor altijd in je leven. Waar je wel afscheid van neemt is de relatie zoals hij nu is en ooit was. Juist omdat jullie ooit gek op elkaar waren, is de scheiding zo pijnlijk. Woede en verdriet kunnen dan de overhand nemen en uiteindelijk tot een vechtscheiding leiden, waarbij eindeloos geprocedeerd wordt en kinderen zelfs als machtsmiddel worden ingezet. Dat is zeer schadelijk voor kinderen, op de korte en de lange termijn.

 

De SCHIP-aanpak: ex-partners, maar sámen ouders

De SCHIP-aanpak is een erkende mediationtechniek die staat voor:

  • Samenkomen.
  • Conflict- en verliesverheldering.
  • Helpend horen.
  • Integratie.
  • Partners in ouderschap.

Een hele mond vol, maar samengevat gebruiken we deze techniek bij PB Mediation om jullie te helpen bij de verwerking van de scheiding, afscheid te nemen van elkaar als partners en opnieuw te verbinden als ouders. We gaan niet voorbij aan jullie individuele rouwgevoelens, maar erkennen en bespreken ze juist. Iedereen gaat op een andere manier met verdriet om, dat heeft te maken met je karakter en met de manier waarop je opgegroeid bent. Dit kan door de ander nog weleens verkeerd geïnterpreteerd worden. Je ex-partner komt bijvoorbeeld star of koudbloedig over, terwijl hij of zij het er ook moeilijk mee heeft, maar zijn of haar emoties moeilijk kan uiten.”

“We hadden rondom de scheiding de grootste ruzies om de kleinste dingen. Ik was sceptisch over mediation, was gewoon klaar met mijn ex-vrouw en onze conflicten. Ik zag niet in hoe ‘praten over gevoelens’ de specifieke problemen die we met elkaar hadden zou kunnen oplossen. Maar ja, we hebben nu eenmaal kinderen samen, dus enigszins met elkaar door één deur kunnen is toch wel handig. Ik gaf dus toe. De start was moeizaam, maar stap-voor-stap begonnen we te begrijpen waar ons gedrag vandaan kwam, en waar het mis is gegaan in onze relatie. De oorzaak lag veel dieper dan de kleine dingetjes waar we ruzie om maakten. Het is te laat om ons huwelijk te herstellen, maar niet om goede ouders te zijn. We kunnen weer respect voor elkaar opbrengen.” 
Anoniem

 

SCHIP-aanpak bij PB Mediation?

Paulien Boehlé, mediator bij PB Mediation, heeft de opleiding SCHIP-aanpak afgerond en begeleidt jullie in het traject. Dit bestaat uit 12 mediation gesprekken van elk 1 uur, waarbij jullie uiteraard allebei aanwezig zijn. We begeleiden jullie gedurende het hele proces en bespreken jullie situatie en relatie.  Het doel is om samen tot een goede afhechting van jullie relatie te komen. Dat wil zeggen dat jullie de relatie kunnen loslaten, maar opnieuw leren verbinden als ouders.

Wil je alvast meer weten over wat er allemaal bij een scheiding komt kijken? Bekijk hier het Stappenplan bij echtscheiding.

Wil je meer weten of ben je benieuwd welke praktische zaken er allemaal komen kijken bij een scheiding wanneer jullie kinderen hebben? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.


Aangesloten bij: