Wat biedt jullie kinderen de meeste stabiliteit?

Een scheiding heeft een grote impact op jullie kinderen. Het gevoel van stabiliteit verdwijnt plotseling en ze zullen jullie als ouders beiden minder vaak zien. Het bieden van structuur in hun veranderde leven is daarom van groot belang. Maak dus goede afspraken. Jullie zijn immers niet meer samen, maar nog wel samen ouders. Wat jullie beslissing ook wordt, co-ouderschap of een omgangsregeling, maak de keus die jullie kind(eren) rust en stabiliteit oplevert.
 

Co-ouderschap

Het klinkt ideaal: jullie nemen als ouders beiden de helft van de zorgtaken voor de kinderen op jullie. Als dit praktisch mogelijk is kan het inderdaad een goede optie zijn, maar als jullie ver uit elkaar wonen of een van de partners veel meer werkt, dan is dit niet realistisch. Bedenk goed voor wie je een 50/50-verdeling wilt: voor jezelf of is het echt in het belang van de kinderen? Is het eerste antwoord van toepassing, kies dan voor een omgangsregeling.
 

Een omgangsregeling

In de omgangsregeling, ook wel contactregeling genoemd, wordt wettelijk gesproken over een verzorgende en een niet-verzorgende ouder. Deze laatste term klinkt misschien wat oneerbiedig, maar het zegt niets over de betrokkenheid van deze ouder. Jullie kunnen helemaal samen bepalen hoe vaak en wanneer de kinderen bij welke ouder zijn. Het beste is om dit op te nemen in het ouderschapsplan. In de omgangsregeling kan bijvoorbeeld opgenomen zijn:

  • op welke dagen in de maand kinderen bij welke ouder zijn;
  • hoe de schoolvakanties, verjaardagen en feestdagen worden ingedeeld;
  • wie de kinderen wanneer van school haalt.
     

Iedere scheiding is anders

Ieder persoon, ieder kind en iedere scheidingssituatie is uniek. Een omgangsregeling is echt maatwerk en soms kun je zelf de gevolgen van bepaalde keuzes nog niet overzien. De echtscheidingsbemiddelaars van PB mediation hebben al vele scheidende stellen aan tafel gehad en kunnen jullie begeleiden bij het maken van de juiste keuze.


Wil je meer weten over mediation bij scheiding? Of ben je direct op zoek naar een echtscheidingsbemiddelaar? Neem contact op met PB Mediation via telefoonnummer 06 27236250 of mail naar info@pbmediation.nl


Aangesloten bij: