Aftrekbaarheid van kosten voor de belastingdienst

Een scheiding is een emotioneel proces. Daar komt nog bij kijken dat scheiden altijd geld kost. Het is fijn als je na de scheiding de toekomst tegemoet gaat met wat spaargeld op de bank. De kosten van de echtscheiding wil je dus zoveel mogelijk beperken. Welke acties kunnen jullie ondernemen?

  • Samen kiezen voor één mediator in plaats van ieder een advocaat. Dit bespaart direct kosten en een mediator bekijkt daarbij jullie financiële situatie en mogelijkheden. (in samenwerking met een financieel adviseur)
  • Ga na of jullie misschien recht hebben op een tegemoetkoming, een subsidie, beter bekend als de ‘toevoeging’ van de Raad van Rechtsbijstand. (PB Mediation kan deze voor jullie aanvragen)
  • Zoek uit of er kosten zijn die wellicht fiscaal aftrekbaar zijn.
     

Deze kosten van de echtscheiding zijn aftrekbaar

Helaas, mogen de kosten van de echtscheidingsprocedure zelf niet worden afgetrokken van de belasting. Hiermee is dus geen fiscaal voordeel te behalen. Er zijn echter wel kosten die aftrekbaar zijn, namelijk de partneralimentatie. De betalende partij mag de partneralimentatie opgeven bij de belastingaangifte. Tegelijkertijd betaalt de ontvangende partij over het bedrag belasting, aangezien het als inkomen wordt gezien. Ook kosten die de ontvangende partij heeft gemaakt om partneralimentatie te verkrijgen, verhogen of behouden zijn fiscaal aftrekbaar.


Hoe zit het met de aftrekbaarheid vann kinderalimentatie?

Nee, kinderalimentatie wordt namelijk niet gezien als inkomen, maar als een noodzakelijk middel om in het levensonderhoud en welzijn van jullie kinderen te voorzien. Het is dus niet aftrekbaar voor de betalende partij en de ontvangende partij betaalt hier ook geen belasting over.


Financiele hulp nodig bij de belastingaangifte?

Buiten het feit dat het flink wat tijd kost om je te verdiepen in de financiële zaken en belastingregels, staat je hoofd er waarschijnlijk ook niet echt naar. Een echtscheiding heeft een flinke invloed op je leven. Niet alleen op je financiële situatie, maar ook emotioneel en op eventuele kinderen heeft het een impact. Door PB Mediation in te schakelen kunnen jullie er samen uitkomen en wordt de administratieve afhandeling voor jullie geregeld. Gun jezelf de rust en het inzicht om weer naar de toekomst te kunnen kijken. PB Mediation werkt nauw samen met financieel adviseur Finenzo. Met onze hulp kunnen jullie de scheiding op een goede manier afsluiten.

Meer weten over wat echtscheidingsmediation voor jullie kan betekenen? 


Contact

Heb je nog vragen over de fiscale aftrekbaarheid van een scheiding? Of wil je graag een afspraak maken met PB Mediation in Roosendaal? Vul het contactformulier in of bel ons op 06 272 36250.

Ga naar het blog overzicht

Aangesloten bij: