Wettelijke indexering 2019 is 2%

Het ministerie van Veiligheid & Justitie maakt ieder jaar in november bekend wat het indexeringspercentage voor de aankomende jaar is.  De indexering houdt in dat de alimentatie jaarlijks per 1 januari automatisch wordt verhoogd  met een bepaald percentage. Voor 2019 is het indexeringspercentage vastgesteld op 2 procent.

De indexering neemt plaats om ervoor te zorgen dat de alimentatie aansluit op de loonsverhoging en toenemende kosten.  Dit percentage is afhankelijk van de loonstijgingen. Het loonindexcijfer wordt vastgesteld door het Centrum Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de landelijke salarisontwikkelingen.

De indexering geldt zowel voor de kinderalimentatie als de partneralimentatie. Het maakt overigens geen verschil of de alimentatie in onderling overleg is vastgelegd of dat de alimentatie door de rechter is vastgesteld. Betaald of ontvangt u alimentatie, wees er dan op bedacht dat de alimentatie per 1 januari 2019 wijzigt.

Indien de alimentatieplichtige de indexering of (een deel van) de alimentatie niet betaalt en het alimentatiebedrag is vastgelegd in een beschikking van de rechtbank of notariële akte, dan kan je het LBIO of een gerechtsdeurwaarder inschakelen. Zij kunnen voor je de achterstand incasseren tot 5 jaar terug. Indien de alimentatie niet is vastgelegd, zoals hiervoor vermeld, dan kan je de alimentatie niet incasseren. Deze zal dan eerst nog moeten worden vastgelegd.

Mocht je nog vragen of advies nodig over dit onderwerp neem dan gerust contact met ons op. Je kunt me bellen op 06-27236250 of mailen op info@pbmediation.nl.

Ga naar het blog overzicht

Aangesloten bij: