Hoe vier jij moederdag?

Zondag 9 Mei is het weer Moederdag. Dé dag waarop kinderen hun moeders in de watten leggen en verwennen. Een dag waar heel veel kinderen soms al weken op voorbereid zijn. Een cadeautje uitzoeken, een ontbijtje op bed voorbereiden of een knutselwerkje maken op school. Maar moederdag is niet altijd een leuke ervaring. Voor kinderen met gescheiden ouders kan het juist verdrietig en zelfs stressvol zijn.
 

Er plotseling alleen voor staan

Vaak gaan vaders samen met hun kinderen op pad om een moederdag cadeautje uit te zoeken of maken ze samen een ontbijtje. Wanneer dat plotseling niet meer gebeurt staat het kind er ineens alleen voor. Iets simpels als een cadeautje kopen is voor een kind best een onderneming. Het gevoel er ineens alleen voor te staan kan beangstigend en verwarrend zijn.

“Het is niet jouw weekend”

Helaas verloopt niet iedere scheiding soepel en respectvol. Wanneer er geen goed contact is na de scheiding wordt er nog wel eens krampachtig vastgehouden aan de afspraken en planning. “Het is niet haar weekend” is een veelgehoorde uitspraak die de strijd weergeeft tussen ex-partners. Maar hoe teleurstellend en verdrietig is het dat je kind op maandag in de klas niet kan vertellen wat mama van het knutselwerkje vond?
 

Tweestrijd bij een nieuwe partner

Er hoeft niet altijd een strijd gaande te zijn tussen ouders om kinderen in een emotionele innerlijke tweestrijd te brengen. Stel dat de vader al een tijdje een nieuwe partner heeft. Het kind heeft een goede band met de ‘bonusmoeder’ en er heerst een fijne gezinssituatie. Misschien wil hij vanuit zijn gevoel haar ook wat geven voor moederdag, maar voelt zich dan schuldig tegenover zijn eigen moeder. Maar geeft hij haar niets dan voelt hij zich wellicht ook schuldig. Houdt hij het voor zijn moeder verborgen dan levert dat ook weer een schuldgevoel op. Kortom, hij bevindt zich in een tweestrijd die stress oplevert en de enigen die dit gevoel weg kunnen nemen zijn jullie als ouders.
 

Hoe ga je om met een dag als moederdag?

Natuurlijk is iedere situatie anders en dat maakt het ook zo complex. Maar vrijwel iedereen is het er over eens dat een kind geen stress zou moeten ervaren door dit soort zaken. Dat zeker jonge kinderen zich niet verantwoordelijk horen te voelen voor de emoties van hun ouders. Een strijd tussen gescheiden ouders is niet in het belang van het kind.


Wat kunnen jullie doen om moederdag leuk te maken?

Zeker de eerste moederdag na de scheiding zal even wennen zijn. Maar jullie kunnen samen laten zien dat anders niet per se negatief hoeft te zijn. Ga als vader alsnog een cadeautje samen met je kind kopen of stimuleer hem om iets te knutselen. Gun het je ex-partner om deze dag samen met haar kind(eren) door te brengen, ook al is het “jouw weekend” (geldt natuurlijk ook voor vaderdag). Zorg dat jullie kind zich vrij voelt om gevoelens uit te spreken, ook al zijn die voor jezelf pijnlijk om te horen.
 

Alleenstaande moeders op moederdag

Soms is het contact en de relatie verstoord of is er een andere reden dat de vader geen rol meer speelt in het gezinsleven. Neem dan zelf het initiatief en help je kind om iets voor je te maken of kopen. Om toch het verrassingseffect te creëren kun je ook aan familie of vrienden vragen of ze willen helpen. Want wat is er voor een kind op moederdag nu mooier dan dat jij helemaal verrast bent bij het ontvangen van hun cadeau, knutselwerkje of ontbijtje op bed?
 

Echtscheidingsbemiddeling Roosendaal

Jullie gaan scheiden en je wilt dit op de beste manier doen voor jullie kind(eren). Kies dan voor een mediator die jullie gehele scheidingstraject begeleidt met speciale aandacht voor jullie kinderen. Zo helpt PB Mediation jullie bij het opstellen van een ouderschapsplan en een omgangsregeling of co-ouderschap.
 

Wil je meer weten? Neem dan contact op met PB Mediation. T: 06 27236250 / info@pbmediation.nl

Ga naar het blog overzicht

Aangesloten bij: