Langdurig ziekteverzuim voorkomen

Hoe herkent u de signalen bij werknemers en hoe gaat u ermee om?

Ziekteverzuim van werknemers kan een flinke impact hebben op uw organisatie. Hoge kosten, onderbezetting, papierwerk, andere werknemers die overbelast raken. Zeker wanneer u een werknemer heeft die langdurig ziek is legt dit behoorlijk wat druk op u als werkgever. U heeft natuurlijk niet altijd invloed op het ziekteverzuim binnen de onderneming, maar door preventieve maatregelen te nemen kunt u het risico beperken.

 

Wat is langdurig ziekteverzuim en welke soorten zijn er?

Na ongeveer vier weken wordt het ziekteverzuim van uw werknemer als langdurig gezien. Na deze periode schakelt u de bedrijfsarts in en start u samen met de werknemer het re-integratietraject. We maken bij langdurig ziekteverzuim met name onderscheid tussen fysieke en mentale ziekte, die al dan niet werk gerelateerd zijn.

 

Langdurig verzuim door fysieke beperkingen

Een gebroken arm, operatie, ingreep of een ernstige aandoening. Hier is als werkgever preventief weinig aan te doen. Wél kunt u ervoor zorgen dat u en de organisatie dit goed opvangen, steun bieden en regelmatig contact hebben. Ook kunt u aangepast werk regelen, op die manier behoudt uw werknemer het dagritme en contact met collega’s, wat erg belangrijk is voor het herstel. Ziekte en aandoeningen kunnen ook ontstaan op de werkvloer. Door een ongeval bijvoorbeeld. Vang uw werknemer zo goed mogelijk op en laat zien dat u indien mogelijk maatregelen treft om herhaling te voorkomen.

 

Langdurig verzuim door stress of mentale vermoeidheid

Stress- en werk gerelateerde mentale klachten zijn aan de orde van de dag. 15% van de werknemers in Nederland wordt getroffen door burn-out klachten. Dat levert bedrijven in totaal ruim anderhalf miljard euro aan kosten op. Hoewel een burn-out vaak ontstaat uit een combinatie van stressvolle factoren is hij vaak werk gerelateerd. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat privé factoren geen invloed hebben op langdurig ziekteverzuim. Door een open integere relatie met werknemers op te bouwen zullen ze u eerder in vertrouwen nemen.

 

Herken de signalen

U wilt natuurlijk niet wachten tot het moment dat een werknemer zich ziekmeldt met stress gerelateerde klachten. De kans is namelijk groot dat diegene een tijdje uit de running is en zal moeten re-integreren. In het kader van “voorkomen is beter dan genezen” zijn dit de signalen waar u op kunt letten.

 • Meldt uw werknemer zich vaak kort ziek? Dit kan duiden op de behoefte om zich te distantiëren van het werk omdat het hem teveel wordt.
 • Komt uw werknemer juist altijd naar het werk, ook wanneer hij hier eigenlijk niet toe in staat is? Dit hoge verantwoordelijkheidsgevoel kan een valkuil zijn.
 • Gedraagt uw werknemer zich anders? Prikkelbaarheid, verminderde concentratie, meer fouten maken en vergeetachtigheid kunnen signalen zijn.
 • Hoe is de sfeer op de werkvloer? Zijn er veel conflicten, is er sprake van vervelende situaties of irritaties?
 • Toon interesse in de privé situatie van uw werknemers, door hier integer mee om te gaan zullen ze sneller eerlijk antwoord geven op de vraag: “hoe gaat het met je?”
 • Organiseer naast de jaarlijkse functioneringsgesprekken meer één op één gesprekken, dit maakt het aan de orde brengen van problemen laagdrempeliger.
 • Observeer, door gewoonweg te kijken naar het gedrag van mensen krijgt u wellicht een beeld van welke situaties als stressvol worden gezien.

 

Preventieve maatregelen voor langdurig ziekteverzuim

Een gezonde werkomgeving met vitale werknemers die het gevoel hebben dat ze bij u terecht kunnen wanneer ze zich zorgen maken. Dat is een goede basis voor het voorkomen van kort én langdurig ziekteverzuim.

 • Zorg voor een veilige en gezonde werkomgeving en herken de signalen.
 • Breng mensen in beweging. Organiseer sportieve uitjes, plaats een pingpongtafel in de kantine, neem het voortouw om te gaan wandelen in de pauzes, bied een tegemoetkoming op sportabonnementen aan.
 • Zijn er conflicten of verstoorde arbeidsrelaties? Grijp direct in. Je kunt PB Mediation inschakelen als arbeidsmediator om tot oplossingen te komen.
 • Teambuilding, zo leren collega’s elkaar kennen, worden ze opener en tonen ze meer begrip. Zo leert u ook wat over het privé leven van uw werknemers.
 • Maak burn-out en stressklachten bespreekbaar binnen uw team en neem het op in uw beleid. Zodra men weet dat u dit soort klachten serieus neemt zullen zij eerder naar u toe stappen. Grijp dan ook direct in.
 • Geef voorlichting. Schakel bijvoorbeeld een externe specialist in op het gebied van time management, mediation, voeding of beweging.
 • Voorkom een ‘bore-out’ bij werknemers. Werknemers kunnen ongemotiveerd en verveeld raken door een gebrek aan uitdaging.
 • Ga in gesprek, communicatie is het allerbelangrijkst.

 

Arbeidsmediation bij langdurig ziekteverzuim

Soms ontstaan er vervelende situaties wanneer langdurig ziekteverzuim optreedt. Meningsverschillen, conflicten en onbegrip komen nog veel te vaak voor. PB Mediation treedt op als neutrale bemiddelaar in dit soort situaties. Maar dat niet alleen, u kunt PB Mediation ook inschakelen om langdurig of veelvuldig ziekteverzuim te voorkomen. U leert de signalen herkennen en hoe u hier het best mee om kunt gaan.

 

Wilt u weten wat PB Mediation voor u kan betekenen? Neem dan gerust contact op.

Ga naar het blog overzicht

Aangesloten bij: