Voor kinderen is een echtscheiding soms een hele heftige ervaring waarin de emoties hoog op kunnen lopen. Hoe kunt u kinderen zo goed mogelijk helpen en voorlichten tijdens de echtscheiding?
Onderaan vindt u een aantal tips die u mogelijk kunnen ondersteunen:
• Leg uw kind uit dat de scheiding niet zijn/haar schuld is
Veel kinderen denken dat zij de echtscheiding hebben veroorzaakt. U moet uw kind laten weten dat het absoluut niet haar of zijn schuld is. Het is belangrijk dat u de eerste jaren na de scheiding blijft benadrukken dat de scheiding een beslissing van u en uw partner is.

• Luister aandachtig naar u kind
Het is normaal dat uw kind veel plotselinge vragen zal hebben en stellen. Wees vooral rustig en onderbreek uw kind niet wanneer hij of zij verhalen kwijt wil. Kinderen willen gehoord worden. Neem daar de tijd en geduld voor en blijf vragen beantwoorden op een luchtige manier die bij de leeftijd van het kind past. Zorg ervoor dat u altijd rustig blijft zodat het kind zich niet zal terughouden met eventuele gevoelens of vragen.

• Geef geen valse hoop
Vertel uw kind geen smoesjes of onwaarheden, bijvoorbeeld dat papa/mama even weg is voor  vakantie of voor werk. Kinderen kunnen het voelen wanneer u  iets voor ze achterhoudt. Dit zal het vertrouwen deels kunnen schaden en met dit gevoel kunnen ze opgroeien. ook kinderen hebben altijd behoefte aan duidelijke antwoorden op hun vragen. Wel hoort dit natuurlijk te geschieden op een wijze die bij de leeftijd van het kind past.

• Voorkom een loyaliteitsconflict
Probeer  in gesprekken met uw kind niet negatief uit te laten over uw partner. Daarvan raakt uw kind in een loyaliteitsconflict. Communiceer niet met uw partner via uw kind en sta open voor positieve opmerkingen over uw partner. Uw kind mag van allebei zijn ouders houden. Als u uw kind daarin belemmert zal het zich mogelijk terugtrekken, gaan liegen of somber worden.
Voor het opstellen van een goed werkend ouderschapsplan, kunt u terecht bij Paulien Boehlé van  PB Mediation via www.pbmediation.nl  of op het telefoonnummer: 06-27236250.
 

Ga naar het blog overzicht

Aangesloten bij: