Relatiebemiddeling – scheiden of blijven?

Wat is relatiebemiddeling en wat zijn de voordelen?

Kan het jullie huwelijk redden? En wat is eigenlijk het verschil met relatietherapie? Alles wat je moet weten over relatiebemiddeling lees je hier.

Relatiebemiddeling? Dan gaan ze toch wroeten in je verleden? Vragen stellen over je jeugd en zo? Mij niet gezien!”. Herkenbaar? Het is een beeld dat vaak in films geschetst wordt van relatietherapie. Maar relatiebemiddeling is toch nét wat anders. Zowel de insteek als het uitgangspunt bij relatiebemiddeling (of relatie mediation) verschillen van die van relatietherapie.

Natuurlijk is relatietherapie ook helemaal niets om je voor te schamen, verre van! Maar het is ook oké als dit niet goed voelt voor jou of je partner. Mediation is een laagdrempelig alternatief.

Voor wie is relatiebemiddeling bedoeld?

Relatiebemiddeling is een oplossing wanneer je vastloopt in je relatie, als je scheiden als laatste en enige optie ziet, maar jullie elkaar eigenlijk (nog) niet los kunnen laten. Bij een scheiding komt heel veel kijken; emotioneel, financieel, praktisch en juridisch. Je wilt niet zomaar over één nacht ijs gaan, zeker als jullie kinderen hebben.

Benieuwd naar wat er allemaal komt kijken bij een scheiding? Bekijk hier ons ‘Stappenplan bij Scheiden’.

Het verschil tussen relatiebemiddeling en -therapie

Bij relatietherapie is de intentie om jullie relatie te verbeteren en weer dichter naar elkaar te komen. Mediation heeft als doel jullie beter te laten communiceren, inzicht te krijgen en patronen te doorbreken. Bij relatiebemiddeling gaan we niet diep graven in je verleden, maar kijken we veel meer naar het hier en nu.

  • Waar lopen jullie samen steeds weer op vast?
  • Waarom maken jullie nu écht ruzie?
  • Hoe kun je communiceren zodat de ander je écht hoort en begrijpt?
  • Hoe doorbreek je ingesleten patronen?
  • Helpt de mediation om jullie relatie te redden of is scheiden uiteindelijk toch beter?

Deze inzichten kunnen jullie helpen om gedrag te veranderen, maar ook om een concrete beslissing te nemen: scheiden of niet?

“Ik wil niet scheiden, maar mijn partner wel. Kan een mediator mijn relatie redden?”

Een vraag die we wel vaker krijgen. Maar ook omgekeerd, bijvoorbeeld: “Ik wil scheiden, maar mijn man (of vrouw) niet”. Relatiebemiddeling kan zeker behulpzaam zijn, maar het is natuurlijk geen wondermiddel dat ervoor zorgt dat al jullie problemen worden opgelost. Het doel van relatiebemiddeling is bovendien niet bedoeld om iemand over te halen om niet te gaan scheiden.

Lees ook het blog: ‘Ik wil wel op vakantie, maar niet meer met haar’.

Wat is dan het doel van relatie mediation?

Relatiebemiddeling is een manier om op met open blik samen te onderzoeken of er nog een gedeelde wens is om samen te blijven. Soms is die er wel, maar wordt die overschaduwd door donkere wolken. Op die momenten zie je misschien geen andere keus dan scheiden, maar wat als we alle verdriet, boosheid, teleurstelling zouden kunnen afpellen? Zijn jullie problemen écht overkomelijk of zien jullie het een stuk rooskleuriger in als de emotionele lading er af is?

Wat kan relatiebemiddeling opleveren?

Het geeft inzicht en creëert wederzijds begrip. Wat gebeurt er als jullie:

  • eens échte gesprekken gaan voeren?;
  • gaan begrijpen wat er in je partner omgaat?;
  • zien dat jullie eigenlijk hetzelfde voelen en willen, maar er op een andere manier mee omgaan?;
  • je realiseren dat jullie elkaar kunnen versterken, als je maar blijft praten?;
  • ontdekken dat jullie nog steeds van elkaar houden?

“Wat als we na de relatiebemiddeling nog steeds willen scheiden?”

Vooraf is het vaak echt niet te voorspellen of en hoe de mediation jullie relatie zal beïnvloeden. Is het dan zonde van jullie tijd en moeite als jullie toch besluiten te gaan scheiden? Het grootste deel van onze cliënten ervaart dat niet zo. Veel stellen die bij ons deel hebben genomen aan relatiebemiddeling hebben het gevoel dat ze door de mediation hun relatie op een goede manier kunnen afsluiten.

  • Ze hebben het gevoel dat ze er echt alles aan gedaan hebben om de relatie te redden.
  • Ze hebben gevoelens en gedachten in een veilige setting uit kunnen spreken.
  • Ze zijn niet meer bezig met “wiens schuld” het is, ondanks dat verdriet er mag zijn.
  • Ze kunnen positief naar de toekomst kijken, een scheiding voelt niet als het einde, maar als een nieuw begin.
  • Ze ervaren het als positief dat hun vertrouwde mediator hen ook begeleidt bij de echtscheiding.

Hoe gaan we te werk bij relatiebemiddeling?

Tijdens een persoonlijk kennismakingsgesprek bespreken we jullie situatie, knelpunten, verwachtingen en wensen. Dit alles gebeurt in een veilige, vertrouwelijke setting. Natuurlijk kunnen jullie eventuele vragen stellen. Op basis van het gesprek stellen we een maatwerkplan op en als jullie hiermee akkoord zijn starten we met de mediation sessies. Hoeveel sessies er nodig zijn is natuurlijk afhankelijk van de vooruitgang die we samen boeken. Wil je hier meer over weten? Stel je vraag dan via het contactformulier.

Relatiebemiddeling is een moedig besluit 

Het kan best een grote stap zijn om een relatie mediator in te schakelen, maar hulp zoeken is het moedigste besluit dat jullie kunnen nemen. Het laat zien dat jullie er samen uit willen komen, ongeacht wat de uitkomst zal zijn: scheiden of blijven.

Ben je op zoek naar een goed alternatief voor relatietherapie in Roosendaal? Vul het contactformulier in en stel je vraag. We zijn natuurlijk discreet, geef daarom in je bericht aan op welke manier je wilt dat we contact met je opnemen.


Aangesloten bij: