echtscheidingsbegeleiding in Roosendaal

Nog nooit werd er zoveel flexibiliteit van werkgevers en werknemer gevraagd als nu. Door de uitbraak van het coronavirus adviseren het RIVM en de overheid dat zoveel mogelijk werknemers vanuit huis werken, mits dat mogelijk is natuurlijk. Hoewel er in de media en op online platformen dagelijks vele uitingen van solidariteit te zien zijn en de saamhorigheid groter lijkt dan normaal, kan deze uitzonderlijke situatie ook een bron van conflicten op de werkvloer zijn. Dat wil je als werkgever natuurlijk voorkomen.

 

Hoeveel merk jij van de corona-maatregelen?

Hoeveel last een bedrijf van de corona-pandemie ervaart is afhankelijk van het product of dienst en de flexibiliteit. Bedrijven die voornamelijk diensten leveren en waarvan hun werknemers al heel regelmatig vanuit huis werken, zullen zich gemakkelijker aanpassen dan bedrijven die producten leveren of diensten waarbij fysiek of nabij contact met de klant noodzakelijk is (denk aan horeca, kappers of sportscholen). Hoe gemakkelijk is dit binnen jouw bedrijf of functie?

 

Conflicten en spanningen die kunnen ontstaan op ‘de werkvloer’

Als arbeidsmediator richt ik me op het oplossen en voorkomen van conflicten op de werkvloer. Door het coronavirus ontstaat er een (deels) virtuele werkvloer, waarbij het gebrek aan direct contact de situatie nog wat ingewikkelder maakt.

‘Lost in translation’: het ontbreken van non-verbale communicatie

We communiceren niet alleen verbaal, maar ook non-verbaal. In een e-mail of berichtje is meer ruimte voor eigen interpretatie. Denk je dat je baas niet tevreden over je is, dan zal een kortaf mailtje bijvoorbeeld botter overkomen dan waarschijnlijk bedoeld is.

 

Je hebt geen goede thuiswerkplek en je werkgever wil je niet tegemoetkomen

Normaliter werk je nooit thuis en nu dat ineens wel van je verwacht wordt, heb je geen fijne thuiswerkplek. Je hebt bijvoorbeeld geen laptop, een in hoogte verstelbaar bureau of een ergonomische bureaustoel, terwijl je hier normaal gesproken fulltime gebruik van maakt. Je werkgever vindt dat je hier zelf maar voor moet zorgen.

 

Er is weinig vertrouwen in de werknemer

Nog niet alle werkgevers en managers zijn klaar voor een thuiswerkrevolutie, ook al is het fysiek wel mogelijk. Je vindt het als werkgever moeilijk om ‘de controle’ los te laten en erop te vertrouwen dat je werknemer ook thuis zijn best doet om het werk af te krijgen. Zowel voor de werkgever als de werknemer komt dit het werk niet ten goede, zeker wanneer het gebrek aan vertrouwen ongegrond is. Hoe ga je daarmee om?

 

Thuiswerken is niet mogelijk, maar de werknemer is bang om te komen werken

Sommige werkzaamheden kunnen nu eenmaal niet op afstand worden uitgevoerd. Zolang je als werkgever maatregelen neemt en omstandigheden creëert waarin je werknemer veilig kan werken, is dat nu nog toegestaan. Maar wat als je werknemer hier niet gerust op is en aangeeft dat hij niet wil komen? Of jij bent als werknemer van mening dat je werkgever onvoldoende maatregelen neemt?

 

Je moet mensen laten gaan omdat het financieel niet haalbaar is

De horeca heeft in het weekend van 14 maart te horen gekregen dat de deuren gesloten moeten blijven voor klanten. Velen besloten tot afhaal- en bezorgmogelijkheden over te gaan. Niet voor ieder bedrijf is zo’n creatieve oplossing te bedenken. Denk aan kapperszaken en luchtvaartmaatschappijen. Contracten zullen niet verlengd of beëindigd worden. 

 

Er ontstaan onderlinge frustraties tussen werknemers

De ene werknemer moet wel naar kantoor komen en de ander mag thuisblijven. Omdat jij geen kinderen hebt kom jij wel aan je normale werkuren, terwijl je collega die vader of moeder is minder uren werkt nu de kinderen voortdurend thuis zijn. Hoe kaart je dit soort frustraties aan? Of hoe zorg je er als werkgever voor dat gevoelsmatige ongelijkheid wordt bestreden?

 

Thuiswerken: Tips voor werkgevers en managers

 • Blijf in contact met je medewerkers. Houd teamvergaderingen via beeldbellen, wees belangstellend, geïnteresseerd en begripvol.
 • Geef als werkgever of manager het goede voorbeeld. Wees communicatief en deel jouw ideeën en tips voor een goede werkhouding, dagstructuur en beweging tussendoor.
 • Zorg dat je medewerker alle middelen heeft om zijn of haar werk goed te kunnen doen.
 • Denk mee over oplossingen en wees flexibel. Zijn de kinderen van je medewerker thuis? Stel, indien mogelijk, alternatieve werktijden voor.
 • Geef ook ruimte om medewerkers zelf met out-of-the-box ideeën te laten komen.
 • Laat medewerkers weten dat je niet van hen verwacht dat ze 100% presteren, maar wees wel duidelijk in wat je minimaal verwacht (wat realistisch is) en dat alles wat zij meer kunnen doen enorm gewaardeerd wordt.
 • Vertrouw je niet dat je medewerkers echt hun best doen? Analyseer dan eens of dit gegrond is. Misschien heb je zelf moeite met controle loslaten. Wellicht kun je dit als de uitgelezen kans zien om het verantwoordelijkheidsgevoel van je teamleden te testen.
 • Wanneer een werknemer minder werk aflevert, hoeft dat niet meteen luiheid of laksheid te betekenen. Ga het gesprek aan en probeer te achterhalen waar het probleem zit. Misschien is het stress, zijn het concentratieproblemen of is de werkplek niet optimaal.

 

Samen thuiswerken kan ook best een uitdaging zijn. Wijs je werknemers die momenteel met hun partner en kinderen thuis zijn eens op deze tips.

 

Tips voor werknemers

 • Gefrustreerd door collega’s die minder uren maken omdat zij kinderen hebben die momenteel thuis zijn? Wees tolerant. Waar jij na een werkdag lekker kunt gaan Netflixen, hebben je collega’s de hele dag door meerdere ballen in de lucht te houden. Iedereen doet wat hij kan.
 • Blijf communiceren naar je werkgever én je directe collega’s. Stuur uit jezelf bijvoorbeeld iedere dag een mailtje met wat je op de planning hebt staan en aan het eind van de dag een overzicht van alles wat je gedaan hebt.
 • Bekijk of er een mogelijkheid is om werkspullen op te halen die je thuis kunt gebruiken, zodat jouw thuisbureau meer als een werkplek gaat aanvoelen.
 • Jouw werkgever heeft deze situatie ook nog niet eerder meegemaakt. Wees begripvol, flexibel en probeer mee te denken in oplossingen.
 • Geef het eerlijk aan als je niet lekker in je vel zit door de situatie. Als jij je uitspreekt doen collega’s dat misschien ook, wat zorgt voor meer begrip en bewustwording vanuit je werkgever.

Werkt je partner ook thuis en hebben jullie misschien ook nog eens kinderen die nu niet naar school kunnen? Lees hier meer tips over hoe je de corona-isolatie overleeft.

 

Dreigen spanningen om te slaan in een conflict?

Wanneer je als werkgever het idee hebt dat er spanningen zijn tussen werknemers of managers onderling, of tussen een medewerker en een manager, neem dan contact op met PB Mediation.

Als arbeidsmediators geven we je graag meer tips over hoe je een situatie kunt aanpakken. Indien nodig starten we zo snel mogelijk een mediationtraject, zodat spanning niet omslaat in een conflict.

Het advies van het RIVM is duidelijk: we moeten zoveel mogelijk thuisblijven en -werken. Werken jij en je partner samen thuis en denk je nu al: “hoe gaan we dit in hemelsnaam (minstens!) drie weken volhouden?“. Allereerst, als je je dat afvraagt, dan is dat misschien al een signaal op zich, maar in deze vreemde situatie kan zelfs het meest harmonieuze stel uiteindelijk tegen een muur aanlopen. Het is de ultieme relatietest.

 

Je kunt niet om elkaar heen

Je bent continu in elkaars aanwezigheid, je hoort en ziet alles wat de ander doet. Spanningen en irritaties lopen op en er zijn weinig mogelijkheden om écht even te ‘ontsnappen’. Veel sociale contacten vallen nu weg, je sportclub is gesloten en diverse andere activiteiten vallen ook in het water. Als jullie relatie goed zit, dan is wat irritatie niet erg en bovendien heel logisch. Toch is het fijn als jullie deze situatie zoveel mogelijk in harmonie kunnen doorstaan. Hierbij dus wat tips.

 

Maak goede afspraken

De geschreven én ongeschreven regels die op de werkvloer gelden, die zijn thuis meestal niet vanzelfsprekend. Om elkaar te helpen focussen en zo irritaties te voorkomen is het belangrijk om samen goede afspraken te maken.

 • Kunnen jullie in aparte ruimtes werken en zo niet, hoe zorg je dan dat je beiden een fijne werkplek met de juiste middelen en voldoende rust en privacy hebt?
 • Als je partner vaak moet bellen of online vergaderingen heeft, zorg dat je je met een hoofdtelefoon, oortjes en rustgevende playlist toch goed kunt afsluiten.
 • Spreek af wanneer het stil moet zijn en wanneer jullie elkaar wel of niet mogen storen.

 

Creëer een dagritme dat voor jullie beiden werkt

Het is verleidelijk om lekker uit te slapen als je toch niet van huis hoeft. Een half uurtje langer blijven liggen is natuurlijk niet erg, maar probeer samen wel een dagritme en structuur aan te houden waar jullie je beiden in kunnen vinden, anders kan het tot irritaties leiden.

 • Zet je ochtendwekker, maar laat ook op andere gezette tijden een alarm afgaan waarna jullie even samen koffiedrinken, een wandelingetje maken of lunchen. Dat is gezelliger en het houdt je productief. Lunch niet even snel achter je bureau.
 • Houd iedere dag een korte ‘ochtendbespreking’ waarin je elkaar vertelt wat je gaat doen en of de ander hiervoor rekening met je moet houden.
 • Bekijk of de huishoudelijke taken anders verdeeld moeten worden. Degene die normaliter het meest werkt, heeft nu misschien wel meer tijd omdat niet alle werkzaamheden vanuit huis mogelijk zijn.

 

Als je kinderen hebt

Wanneer jullie kinderen hebben ligt het sinds 16 maart allemaal nog wat moeilijker. De school en kinderopvang zijn dicht en spelen bij vriendjes en uitrazen bij de voetbaltraining zit er voorlopig ook niet in. Wat kunnen jullie doen?

 • Goed plannen en de taken (her)verdelen. Welke ouder helpt bij welke schoolactiviteiten op afstand en hoe past dat in jullie werkplanning?
 • Misschien kunnen jullie in blokken werken, waarbij de een vroeger begint en de ander langer doorwerkt.
 • Kinderen hebben ook veel baat bij een goed dagritme. Iedere ochtend om dezelfde tijd aan de ontbijttafel zitten, schoolwerk, sporten, spelen, klusjes doen en schermtijd verdelen over de dag zijn manieren om het ritme te bewaren.
 • Zorg voor een afgebakende plek waar de kinderen geconcentreerd aan schoolactiviteiten kunnen werken.

 

‘Mens erger je niet!’

En dan bedoelen we niet het bordspelletje, hoewel het een mooi alternatief voor Netflix is. 24 uur per dag en drie weken lang op elkaars lip zitten gaat je niet in de koude kleren zitten. Je mist je privacy en het contact met anderen. Dit kun je doen:

 • Spreek een codewoord af dat aangeeft dat je écht even afstand nodig hebt. Trek je terug in een andere ruimte of een hoekje waarin je ongestoord kunt lezen, muziek luisteren, iets creatiefs doen of je favoriete serie kijken.
 • Als je nog naar buiten mag en kunt, maak er dan gebruik van. Maak iedere dag een lange wandeling of fietstocht, ga hardlopen of in de tuin werken. Blijf je ook nog eens fit.
 • (Beeld)bel iedere dag minimaal met één collega, familielid of vriend, zo behoud je het contact met de buitenwereld.

 

Accepteer de situatie en neem even gas terug

Iedereen zit momenteel ongeveer in hetzelfde schuitje. De perfecte partner, ouder én werknemer zijn, dat moet je jezelf nooit opleggen, maar nu zeker niet. Veel werkgevers zullen begrijpen dat je niet voluit kunt presteren. Net als je partner zal begrijpen dat je na een tijdje in thuisisolatie niet helemaal jezelf bent. Praat erover met elkaar, laat de teugels wat vieren en accepteer dat het nu even niet anders is. Geniet van het rustiger aan doen, de ‘quality time’ met je partner en gezin en de kleine dingetjes waar je blij van wordt.

 

Zie het als een kans om je relatie te verdiepen

Nu je zoveel tijd met elkaar spendeert, maak dan ook eens tijd voor een goed gesprek. Tijdens een crisis gaan mensen vaak nadenken wat zij nu écht belangrijk vinden. Zitten jullie nog op één lijn? Wat gaat er in de ander om? Spreek voornemens, dromen en wensen voor de toekomst naar elkaar uit. Je maakt van een vervelende situatie het beste en het versterkt jullie relatie. Zie het dus als een kans.

 

De curve uitvlakken (‘flatten the curve’)

Op social media zie je de oproep van verschillende mensen: ‘let’s flatten the curve’. Door zoveel mogelijk binnen te blijven zorgen we ervoor dat de piek van corona-besmettingen wordt uitgevlakt. Konden we over het aantal scheidingen maar hetzelfde zeggen. Na vakantieperiodes is er altijd een piek in het aantal scheidingen te zien. Als je het beeld van zon, zee en strand verruilt voor de vier muren van jullie woning, dan kun je je wel voorstellen dat deze piek na de corona-pandemie misschien nog wat hoger ligt.

 

Van quarantaine naar scheiding?

Natuurlijk is het niet zo dat een vakantie of een virus oorzaken van een scheiding zijn. Wanneer er al twijfels, spanningen en onvrede in jullie relatie zijn, dan kun je dat normaal gesproken misschien verdrukken of vermijden, maar nu je op elkaar aangewezen bent kun je geen kant op. Het is dan de druppel die de emmer doet overlopen. Beangstigt het idee van thuisisolatie met je partner je nu al, dan is er misschien meer aan de hand.

 

Wat kunnen jullie doen?

Probeer je gevoelens natuurlijk eerst met elkaar te bespreken, al is dat meestal niet makkelijk. Je weet dat het zo niet door kan gaan, maar je wilt in deze vreemde tijd geen knoop doorhakken. Heel begrijpelijk. Bij PB Mediation helpen we je, door middel van relatiemediation.

Neem contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend gesprek. Onze mediators staan jullie graag te woord. Op dit moment kan dat niet op kantoor plaatsvinden, maar willen jullie niet wachten, dan is telefonisch of via Skype is natuurlijk geen enkel probleem.

 

Lees meer over mediation op afstand (online).

In bepaalde situaties is het beter om te kiezen voor een on-line mediation in plaats van de gebruikelijke mediation. Waar de partijen in een gebruikelijke mediationprocedure met de hulp van een onpartijdige mediator met elkaar aan tafel in gesprek gaan, loopt de communicatie bij on-line mediation via e-mail en/of telefoon/skype.

Situaties waarbij on-line mediation gebruikt kan worden:

 • Als je niet samen rond de tafel kunt zitten – bijvoorbeeld omdat één van de partijen in het buitenland verblijft. Of omdat direct persoonlijk contact beter zoveel mogelijk vermeden wordt zoals met het Corona COVID-19 virus.
 • Als je niet samen rond de tafel wilt zitten – bijvoorbeeld omdat je, ondanks de aanwezigheid van de onpartijdige mediator, een directe persoonlijke confrontatie (nog) niet emotioneel aankunt.

Voordelen van online scheiden zijn:

 • Het is goedkoop
 • U kunt reageren op een moment dat het jou het beste uitkomt
 • Er is alleen contact via internet
 • Stukken worden online opgeteld
 • Je kunt sneller scheiden online
 • Het lijkt op gewone mediation.

Nadelen van online scheiden:

 • Non-verbale communicatie is beperkt
 • Er kan onbegrip ontstaan door het verkeerd interpreteren van berichten
 • Kan persoonlijk contact nooit vervangen

 

PROCEDURE:

 1. Aanmelding en individuele kennismakingsgesprekken per telefoon of Skype
 2. Bij bevestiging van jullie echtscheidingsmediation opdracht worden toegangsgegevens toegestuurd tot jullie digitale dossier.
 3. Jullie vullen het digitale dossier in met de gevraagde gegevens.
 4. Julie ontvangen in dit dossier een digitale mediationovereenkomst met het verzoek deze voor akkoord te ondertekenen.
 5. Mediationgesprekken individueel of gezamenlijk per telefoon of Skype
 6. Aan de hand van deze gesprekken worden jullie onderlinge afspraken door mij vastgelegd in een convenant en eventueel een ouderschapsplan.
 7. Wanneer jullie definitief akkoord zijn met het convenant en het ouderschapsplan dan printen jullie deze stukken en ondertekenen ze.
 8. Jullie gemeenschappelijk verzoek tot ontbinding van jullie huwelijk wordt door mij ingediend bij de rechtbank.

 

Wil je meer weten over on-line mediation bij scheiding? Ben je op zoek naar een online mediator? Neem contact op met PB Mediation via telefoonnummer 06 27 236 250 of mail naar info@pbmediation.nl

Bij PB Mediation houden wij ons aan de voorschriften van het RIVM en volgen wij de adviezen op.

Onze dienstverlening gaat gewoon door. Neem 24 uur voor uw afspraak contact met ons op om details af te stemmen conform de dan geldende richtlijnen. De mediation kan eventueel ook plaatsvinden via beeldbellen.

We zijn bereikbaar per e-mail en/of telefoon.

Telefoonnummer: 06 27 23 62 50
E-mail: info@pbmediation.nl

#corona #pbmediation #echtscheidingsbemiddeling #mediation

Benieuwd of wij jullie kunnen helpen?


Aangesloten bij: