Wetsvoorstel nieuwe regels voor partneralimentatie

Wie gaat scheiden, hoeft straks veel korter alimentatie aan zijn ex-partner te betalen, of zelfs helemaal niet. De bestaande regels zijn niet meer van deze tijd, vinden VVD, PvdA en D66.
Daarom dienen de partijen een initiatief-wetsvoorstel in waarin het mes wordt gezet in de alimentatieregels. Voortaan hoeft alleen nog alimentatie te worden betaald als een van de partners aantoonbaar inkomensverlies heeft geleden tijdens het huwelijk. Dat kan zijn doordat iemand is gestopt met werken om meer bij de kinderen te kunnen zijn.
De periode waarin alimentatie moet worden betaald, wordt ook korter:
• Wie minder dan 3 jaar is getrouwd, hoeft niets te betalen
• Wie tussen de 3 en 15 jaar is getrouwd, betaalt voor een periode van de helft van het aantal huwelijksjaren, met een maximum van 5 jaar (nu is dat nog 12 jaar)
• Wie langer dan 15 jaar is getrouwd, moet maximaal 10 jaar betalen
Er is een belangrijke uitzondering, en dat geldt voor scheidingen waarbij kinderen jonger dan 12 jaar in het spel zijn. De verplichting om alimentatie te betalen, kan blijven bestaan als de zorg voor kinderen niet evenwichtig is verdeeld.
De partijen achter het voorstel hopen dat de wet over een jaar is ingevoerd. Ze noemen een paar belangrijke redenen om de bestaande wet te moderniseren. Het is al lang niet meer zo dat de vrouw stopt met werken als er kinderen komen. Daarnaast zijn vrouwen beter opgeleid, duren huwelijken korter dan vroeger en wordt de zorg voor kinderen meer en meer gedeeld.

Ga naar het blog overzicht

Aangesloten bij: