Week van de Mediation

Van 15 tot en met 19 oktober is het ‘De week van de mediation’. De Nederlandse Mediatorsvereniging (NMv) besteedt vijf dagen lang aandacht aan verschillende onderwerpen binnen mediation. Waarom? Omdat nog veel mensen niet weten dat zij bij een geschil, een scheiding, een familieruzie of een arbeidsconflict niet per se naar de rechtbank hoeven te stappen. Daarom staat tijdens De week van de mediation in 2018 het thema ‘Samen werken aan oplossingen’ centraal.

Samen werken aan oplossingen

Mediation werd tijdenlang gezien als een alternatief voor de reguliere rechtspraak, maar gelukkig zien steeds meer mensen, bedrijven en professionals mediation als dé manier om conflicten op te lossen en escalatie te voorkomen. “Een vereiste om mediation te laten slagen is wel dat alle partijen ook echt bereid zijn tot samenwerking, want je moet wel met elkaar om de tafel om samen afspraken te kunnen maken”, aldus Paulien Boehlé van PB Mediation uit Roosendaal.

Verschillende soorten mediation

Iedereen heeft een andere gedachte of gevoel bij mediation. Het heeft te maken met ervaringen en wat je van anderen gehoord hebt over mediation. Misschien denk je meteen aan een scheiding of juist aan een bedrijfsconflict of re-integratie na ziekte. Dit geeft meteen de veelzijdigheid van mediation aan. Want overal waar conflicten, ruzies of spanningen voorkomen kan mediation ingezet worden.

·        Echtscheidingsmediation

In de week van de mediation wordt onder andere aandacht besteed aan echtscheidingsmediation. Helaas zijn vechtscheidingen de wereld nog niet uit, maar wanneer mensen welwillend zijn kan mediation ze wel helpen voorkomen. Een scheiding gaat vaak gepaard met onzekerheid over de toekomst, zorgen om financiën en uiteraard de betrokken kinderen. Door inzichten te geven, ruimte te bieden voor emoties en samen afspraken te maken kunnen beide partners zich weer richten op hun eigen toekomst.

·        Familiemediation

Een ruzie over een erfenis, de acceptatie van een familielid of spanningen die ervoor zorgen dat de familieband ontwricht raakt. Als meerdere betrokkenen mee willen werken aan een oplossing dan kan familiemediation worden ingezet.  Maar denk bijvoorbeeld ook aan relatiebemiddeling of mediation binnen samengestelde gezinnen.

·        Arbeidsmediation

Langdurig ziekteverzuim, een re-integratietraject of spanningen op de werkvloer. Aan een ongewenste werksituatie hoeft niet altijd direct een groot conflict of ruzie vooraf te gaan. Signaleer je als werkgever, afdelingsmanager, HR-professional of werknemer een negatieve sfeer of veelvuldig ziekteverzuim? Arbeidsmediation kan dan helpen om conflicten te voorkomen.

·        Conflict coaching

Wanneer de situatie op de werkvloer onhoudbaar wordt door een ruzie of doordat medewerkers zwaar onder druk staan kan conflict coaching een uitkomst zijn. Op ieder niveau binnen de organisatie kan een conflict ontstaan. Tussen managers, collega’s onderling en tussen werkgever en werknemer. Conflict coaching helpt door het leren begrijpen van elkaars standpunten, beter communiceren en door te kijken naar de toekomst in plaats van gemaakte fouten in het verleden.

Wist je dit al over mediation?

·         Steeds meer scheidingen verlopen via mediation in plaats van via aparte advocaten.

·         Een mediator is altijd neutraal en dus onpartijdig.

·         Een mediator bemiddelt maar heeft daarnaast alle benodigde kennis op juridisch vlak.

·         Het inschakelen van een mediator kan op verschillende manieren kostenbesparend zijn.

·         Voor familiemediation of echtscheidingsbemiddeling kun je recht hebben op een toevoeging van de Raad voor Rechtsbijstand.

·         Tijdig een mediator inschakelen bij problemen op de werkvloer voorkomt escalatie van conflicten.

Wil je meer weten over mediation?

De week van de mediation is een internationaal initiatief. Je kunt hier meer over lezen op de website van NMv. Als je meer te weten wilt komen over mediation, dan helpen we je bij PB Mediation in Roosendaal graag verder. Neem gerust contact met ons op.

We bemiddelen in zowel familie- en echtscheidingszaken als in arbeidsconflicten. Wil je arbeidsmediation tijdig inzetten om arbeidsconflicten te voorkomen? Laten we dan vast kennismaken. Op die manier kunnen we direct aan de slag wanneer er zich een probleem op de werkvloer voordoet.

Ga naar het blog overzicht

Aangesloten bij: