Vrijwel iedere mediator of scheidingsadvocaat merkt het op, het aantal scheidings- of adviesaanvragen stijgt in de maand september. Maar waarom dan? Juist in de zomervakantie is er toch alle gelegenheid om tot rust te komen, samen leuke dingen te doen en weer écht aandacht voor elkaar te hebben. Laten we zeggen dat vakantie alle gevoelens versterkt, positief én negatief. Zijn jullie gelukkig samen, dan heb je een heerlijke vakantie. Maar is er spanning, ontevredenheid of voel je je ongelukkig, dan wordt ook dit gevoel versterkt.

 

De vakantie ervaring van Carla*

“Maandenlang had ik uitgekeken naar onze vakantie, twee heerlijke weken in Zuid-Frankrijk. Achteraf misschien erg naïef, om te denken dat een paar weekjes vakantie ervoor zouden zorgen dat mijn man en ik weer naar elkaar toe zouden groeien. Maar die hoop was er wel. Al 12 jaar waren we samen, in het begin smoorverliefd en na 4 jaar trouwden we. Inmiddels hebben we een heel ander soort leven, allebei een drukke baan, onze eigen hobby’s, sociale activiteiten én de zorg voor onze twee dochters van 7 en 5. Tijd voor elkaar maken, dat zit er al lang niet meer in. We leven in hetzelfde huis, maar voornamelijk langs elkaar heen, een snelle kus op de wang ’s ochtends is nog vrijwel de enige vorm van affectie. Mijn verwachtingen van onze vakantie? Hand in hand wandelen over het strand, bij zonsondergang, terwijl onze dochters in het water spelen. Compleet ontspannen tegen elkaar aan zitten op het terras, bij kaarslicht genietend van een wijntje en een hapje. Toen we er eenmaal waren, voelde ik me ver van huis, teleurgesteld. Ik realiseer me dat we niet uit elkaar gegroeid zijn door onze drukke schema’s, deze zorgden al die tijd juist voor afleiding. Ik had echt behoefte aan vakantie, alleen realiseer ik me nu, niet meer met hem.”

 

Een scheiding wordt niet veroorzaakt dóór de vakantie

De situatie die in het verhaal van Carla* hierboven geschetst wordt, geeft al aan dat het idee om te gaan scheiden niet ineens uit de lucht komt vallen. Er gaan vaak jaren van onvrede aan vooraf, alleen is het in het dagelijks leven gemakkelijker om de dagen door te komen. Je hebt ieder je eigen werk, taken, hobby’s, vrienden en de zorg voor eventuele kinderen. Tijdens de vakantie ben je plotseling compleet op elkaar aangewezen, zonder dat je even afleiding kunt zoeken. Alle negatieve gevoelens en irritaties die je had verdwijnen niet, je wordt er juist continu mee geconfronteerd.

 

Verwachtingen van de vakantie en jullie relatie

Wanneer je de verwachting hebt dat alles wel goed komt als jullie maar op een mooi tropisch eiland zitten met een cocktail in je hand, dan kom je waarschijnlijk bedrogen uit. Het voelt misschien als dé oplossing, maar vakantie is een strohalm om je aan vast te grijpen in een relatie die voortdurend onderhevig is aan ruzies, spanningen, onvrede en sleur. Een mooie omgeving verandert niets aan jullie problemen, werken aan je relatie is iedere dag van het jaar belangrijk. Heb je dit inmiddels zelf ook ervaren en wil je jullie relatie een tweede kans geven? Zoek dan hulp, overweeg bijvoorbeeld relatiebemiddeling

 

Hoe stress jullie relatie op de proef stelt

De oorzaak van jullie problemen hoeft niet per se te liggen in een verstoorde relatie. Misschien ligt er door een andere oorzaak heel veel druk op (een van) jullie. Door bijvoorbeeld een extreem drukke baan, een ziek familielid of een verlies. Je kunt je voorstellen dat twee weken verplicht ontspannen niet opweegt tegen 50 weken per jaar stress. Probeer dus heel het jaar door voldoende rustmomenten in te plannen, voor jezelf en voor jullie samen. Bekijk ook objectief of je baan niet te veel stress oplevert. Stress of een burn-out komen bij veel mensen juist in de vakantieperiode pas naar de oppervlakte, zodra ze in rust zijn. Spreek je werkgever er zo nodig op aan en stel eventueel arbeidsmediation voor als jullie er onderling niet uit komen.

 

Scheiden tot september uitstellen om praktische redenen

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jullie de scheiding om praktische redenen uitstellen tot na de zomervakantie. Omdat de reis al maanden van tevoren is geboekt of omwille van de kinderen. De laatste keer met het hele gezin op vakantie, voordat jullie het de kinderen vertellen. Het is vaak een emotionele beslissing en een vorm van afsluiting die heel begrijpelijk is, maar alleen aan te raden wanneer jullie er beiden achter staan en zonder ruzie de vakantie door kunnen komen. Weet je niet hoe jullie de scheiding aan moeten pakken, met het oog op de beste situatie voor jullie kinderen? PB Mediation kan jullie helpen door middel van echtscheidingsbemiddeling en eventueel kindercoaching.

 

Meer weten over echtscheidingsbemiddeling of PB Mediation als neutrale bemiddelaar? Neem gerust contact op en stel al jullie vragen.

 

* Carla is een fictief persoon, de situatie is echter herkenbaar voor veel mensen of stellen in de laatste fase van hun relatie.

Ga naar het blog overzicht

Aangesloten bij: