Hoe vier je dit jaar vaderdag wanneer je gescheiden bent en de kinderen op die dag eigenlijk bij de moeder zijn? De een zegt, “simpel, dan gooien we het schema om”, maar in de praktijk ligt het niet altijd zo simpel en komt er meer bij kijken.


Co-ouderschap of een omgangsregeling

Over het algemeen zijn vaders vergeleken met vroeger veel nauwer betrokken bij het opgroeien en de opvoeding van hun kinderen. Om die reden wordt co-ouderschap na scheiding steeds populairder. Maar is 50/50 opvoeding praktisch gezien niet mogelijk, dan kan er worden gekozen voor een omgangsregeling. Welke vorm voor jullie geschikt is bepalen jullie zelf, met ondersteuning van een mediator bijvoorbeeld. Dit wordt vastgelegd in het ouderschapsplan. Hierin kunnen jullie meteen opnemen hoe jullie omgaan met vakanties, verjaardagen, feestdagen, moederdag en Vaderdag.

Stichting Villa Pinedo toont met de video ‘niet jouw taak’ aan dat goede afspraken maken belangrijk is en dat kinderen hier niet mee belast mogen worden.
 

Gun het je kinderen

Laten we er realistisch over zijn dat een scheiding vrijwel nooit helemaal conflictvrij verloopt. Misschien komt het omgooien van jullie schema praktisch gezien niet altijd uit. Maar het idee dat je kind op maandagochtend in de klas niet kan vertellen hoe leuk papa zijn cadeautje vond, dat is toch niet te verkroppen? Zeker de eerste Vaderdag sinds jullie scheiding zal even wennen zijn. Anders is niet erg, geef een nieuwe draai aan Vaderdag, zolang deze maar positief is.
 

Besteed er in elk geval aandacht aan

Misschien is het praktisch gezien écht niet mogelijk om het schema om te gooien. Kijk dan of je misschien een paar uurtjes vrij kan maken zodat jullie kind toch nog even bij de vader kan zijn. Is dit ook geen mogelijkheid door bijvoorbeeld de afstand, stuur dan samen een kaart of een knutselwerkje op en probeer telefonisch contact te hebben. 
 

Wanneer het écht niet gaat

Is er sprake van een groot conflict, waardoor jullie er niet uitkomen en de emoties overheersen? Dan is Vaderdag niet jullie grootste probleem en is het verstandig om samen hulp te zoeken. Jullie zijn dan wel met een reden uit elkaar, jullie zijn nog steeds samen de ouders van jullie kinderen. PB Mediation helpt jullie om samen tot compromissen te komen in het belang van jullie kinderen.
 

Stiefvaders

Ga erg voorzichtig om met cadeaus voor de stiefvader op Vaderdag. Dwing absoluut niets af, want dat kan zorgen voor een groot integriteitsdilemma in de belevingswereld van je kind. Zeg er daarom niets over tenzij je kind er zelf over begint. Als vader kan dit echter best wel steken, maar ga goed ten rade of je dit laat blijken. Ook dan kan je kind in een emotionele tweestrijd belanden. Zie het als iets positiefs dat je zoon of dochter zich ook geliefd voelt in het andere gezin en zo attent is.


Wil je meer weten over hoe om te gaan met jullie kinderen bij een scheiding? Of wil je hulp bij het (her)schrijven van het ouderschapsplan? Neem dan contact op met PB Mediation. T: 06 27236250 / info@pbmediation.nl.
 

Ga naar het blog overzicht

Aangesloten bij: