Stappenplan voor echtscheiding

"Ik wil scheiden, en nu?"

Scheiden doe je niet zomaar even. Buiten het feit dat het vaak een emotioneel proces is, komen er ook nog een heleboel praktische regelzaken bij kijken. Bovendien is iedere situatie, gezinssamenstelling en dus ook de scheiding anders. Hebben jullie kinderen, een eigen huis, onder welke voorwaarden zijn jullie getrouwd. Hoe pak je het aan? Om je te helpen hebben we het hele proces overzichtelijk in 7 stappen ondergebracht.


Scheiden stap 1: vertel het je partner

Je weet al een tijdje dat het gewoon echt niet meer gaat. Je wilt scheiden, maar hoe ga je dit vertellen aan je partner? Deze eerste stap is misschien ook meteen de moeilijkste. Vertel het je partner altijd persoonlijk, hoe eng je dat ook vindt. Maak duidelijk dat je wilt scheiden door óók te zeggen dat je niet meer bij hem of haar wilt zijn. Dit klinkt hard, maar alleen 'ik wil scheiden' wordt vaak niet gehoord. De melding 'mijn partner wil van mij scheiden kan mogelijk pas weken later echt door je partner gehoord worden. Geef je partner de ruimte om de situatie te laten bezinken, zodat hij of zij zich ook kan bedenken hoe het nu verder moet.


Scheiden stap 2: zoek de juiste hulp bij jullie scheiding

Een echtscheiding wordt uitgesproken door de rechter. Daarvoor heb je een advocaat of echtscheidingsbemiddelaar nodig. Wat de juiste hulp is voor jullie scheiding is afhankelijk van de manier waarop jullie getrouwd zijn en hoe jullie willen scheiden. Een bemiddelaar is gericht op harmonie. Zij proberen de scheiding samen met jou en je partner goed en zonder frustraties te laten verlopen. Als jullie allebei een advocaat in de arm nemen, kom je tegenover elkaar te staan. De procedure duurt dan vaak langer en verloopt soms met een hoop getouwtrek. 

“Schakel een scheidingsmediator in, deze houdt namelijk rekening met het gezamenlijk belang en onderlinge verhoudingen. Zeker wanneer jullie kinderen hebben is een gemoedelijk verloop van groot belang.”


Scheiden stap 3: de scheiding aanvragen

Volgens de Nederlandse wet kun je alleen scheiden als je huwelijk ‘duurzaam ontwricht' is. Duurzaam ontwricht betekent dat de verhouding tussen jou en je partner zo is verstoord, dat je niet langer bij elkaar kunt blijven. Scheiden kan op twee manieren: je vraagt een echtscheiding aan, ook wel een verzoek tot echtscheiding genoemd, of je vraagt een scheiding van tafel en bed aan. In beide gevallen vraag je de echtscheiding aan bij de rechter. Normaal gesproken doet je scheidingsbemiddelaar of advocaat dat. Heb je nog niet de juiste hulp gevonden bij je scheiding? PB Mediation helpt je graag verder.


Scheiden stap 4: maak een financieel plan
Een echtscheiding regelen betekent voornamelijk afspraken maken. Wie gaat er voor de kinderen zorgen, wat is de hoogte van de onderhoudsverplichting, hoe verdeel je de bezittingen en schulden? Hoe meer je vastlegt voordat jullie naar de rechter gaan, hoe simpeler de rechtsgang wordt, de rechter hoeft het immers alleen nog maar te bevestigen. De afspraken die je maakt voordat je naar de rechter gaat, worden door de advocaat of bemiddelaar vastgelegd in het echtscheidingsconvenant.

“Maak een inventarisatielijst om een eerlijke boedelverdeling te kunnen maken.”

Scheiden stap 5: maak afspraken over de kinderen

Als ouders heb je een zorgplicht voor je kinderen. Het maakt daarvoor niet uit of je getrouwd bent of gescheiden, samenwoont of uit elkaar bent: je zorgplicht blijft. Maar de kinderen kunnen niet op twee plekken tegelijk wonen, dus daar moet je afspraken over maken. Dit wordt ook wel de omgangsregeling genoemd. Als je wilt scheiden, moet je een ouderschapsplan maken. De afspraken die je maakt over de zorg- en opvoedingstaken komen hierin te staan.

Een ouderschapsplan maakt onderdeel uit van het verzoekschrift tot echtscheiding. Denk samen na over wat je belangrijk voor de kinderen vindt en waar zij belang bij hebben. Een mediator kan jullie hierbij ook ondersteunen.”


Scheiden stap 6: naar de rechter

Als jij en je partner overal afspraken over hebben gemaakt, dan is de scheiding bij de rechtbank alleen maar een formaliteit. Ben je het nog oneens over bepaalde zaken, dan moet de rechter die knopen doorhakken. Ben je het niet eens met zijn uitspraak, dan kun je in hoger beroep gaan. Ook kun je een voorlopige voorziening aanvragen. De rechter bepaalt dan wat tijdelijk de hoogte van de alimentatie wordt of waar de kinderen, totdat de uitspraak er is, gaan wonen.

“Deze situatie is natuurlijk niet wenselijk en wil je graag voorkomen. Wil je er samen uitkomen, maar mislukt dit, schakel tijdig mediation in om een vechtscheiding te voorkomen.”


Scheiden stap 7: de scheiding definitief maken

Jullie zijn pas officieel gescheiden als de uitspraak van de rechter is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Als jullie zijn gescheiden van tafel en bed is jullie scheiding pas officieel wanneer de scheiding is ingeschreven in het huwelijksgoederenregister bij de griffie van de rechtbank. De beschikking moet binnen 6 maanden ingeschreven zijn. Let erop dat de advocaat deze termijn niet overschrijdt, anders verliest de beschikking zijn rechtskracht en blijft jullie huwelijk in stand.

Hoe kan PB Mediation helpen?

PB Mediation kan jullie in elke stap van de scheiding bijstaan, zowel op emotioneel als of financieel en juridisch vlak. We zijn als bemiddelaars een neutrale partij en streven een eerlijke verdeling na zodat jullie beiden de toekomst positief tegemoet kunnen gaan. Bovendien staan kinderen voor ons, net als voor jullie, op nummer één bij het afwikkelen van de scheiding.

Wil je meer weten of een afspraak maken? Neem gerust contact met ons op.

Ga naar het blog overzicht

Aangesloten bij: