Stappenplan voor echtscheiding

Scheiden stappenplan | Ik wil scheiden, waar begin ik?

Je hebt besloten om te gaan scheiden, en nu? Want dat doe je niet zomaar even. Naast het feit dat het vaak een emotioneel proces is, komen er ook nog een heleboel praktische regelzaken bij een scheiding kijken. Bovendien is iedere situatie, gezinssamenstelling en dus ook iedere scheiding anders. Hebben jullie kinderen, een eigen huis, onder welke voorwaarden zijn jullie getrouwd? Allemaal zaken die meespelen wanneer je je huwelijk gaat beëindigen.

Hoe pak je het aan? Hoe zet je de eerste stappen naar een scheiding? De angst voor het onbekende is vaak groot bij stellen die op het punt staan te gaan scheiden. Daarom is het erg belangrijk om je goed in te lezen. PB Mediation helpt je op weg met het ‘Scheiden Stappenplan’.

Scheiden stap 1: in gesprek met je partner en kinderen

Jullie weten al een tijdje dat het gewoon echt niet meer gaat. Je wilt scheiden, maar hoe vertel je dat aan je partner? Dat is ontzettend moeilijk en bovendien nooit het juiste moment. Toch is duidelijkheid scheppen wel heel erg belangrijk. Maak duidelijk dat je wilt scheiden door óók te zeggen dat je niet meer met hem of haar verder wilt. Dit klinkt hard, maar alleen 'ik wil scheiden' wordt niet altijd gehoord. Geef je partner de ruimte om de situatie te laten bezinken en te reageren, het is niet niks.

Hebben jullie samen besloten om te gaan scheiden, dan komt het moment dat jullie het de kinderen moeten gaan vertellen. Doe dat samen, laat weten dat het niet hun schuld is en praat respectvol naar en over elkaar. Geef bovendien geen valse hoop, dat doet uiteindelijk meer kwaad dan goed. Lees meer over kinderen en scheiden.

Scheiden stap 2: scheiden zonder advocaat, hoe doe je dat?

De kogel is door de kerk; jullie gaan scheiden, en dan? Wil je scheiden mét of zonder advocaat? Het liefst wil je dat de scheiding – omwille van jullie kinderen - in harmonie gebeurt. Tegenover elkaar komen staan in de rechtbank wil je absoluut voorkomen en scheiden zonder advocaat heeft daarom jullie voorkeur. De hulp van een mediator inschakelen biedt dan een uitkomst. Deze begeleidt jullie in elke stap van de scheiding, met als resultaat:

  • Samen alles in goede harmonie afsluiten.
  • Duidelijke afspraken maken over (en met) de kinderen
  • Jullie kunnen afzonderlijk de toekomst positief tegemoet zien.

Scheiden stap 3: de scheiding aanvragen

‘Ik wil scheiden, maar hoe begin ik?’; een veel gestelde vraag. Een scheiding heeft namelijk zoveel verschillende aspecten: juridisch, financieel, emotioneel, praktisch. Een belangrijk onderdeel is dat de scheiding formeel aangevraagd wordt bij de rechter. Dit doen wij voor je.

De volgende stappen in het ‘Scheiden Stappenplan’ zijn belangrijk voor de formele scheiding. Die stappen leggen we ook vast in Mediation Assistant. Dit is een systeem waarin we stapsgewijs naar de formele scheiding toewerken. Hierdoor vergeten we niets en hebben jullie zelf altijd toegang tot de dossiers. Alle informatie wordt dus open en eerlijk met jullie beiden gedeeld. Dit in tegenstelling tot wanneer jullie allebei een advocaat in de arm zouden nemen. Er gebeurt dan veel achter gesloten deuren, dat komt het vertrouwen in elkaar niet altijd ten goede.

“Een ouderschapsplan is niet alleen nuttig, maar ook wettelijk verplicht bij het indienen van de echtscheiding bij de rechter.”

Scheiden stap 4: omgangsregeling en ouderschapsplan

Hebben jullie kinderen, dan ligt een scheiding altijd een stuk ingewikkelder. Het is dan niet ‘uit het oog, uit het hart’. Nee, je blijft altijd samen ouders en dat betekent dat je de rest van je leven met elkaar te maken zal blijven hebben. Natuurlijk willen jullie samen voor jullie kinderen blijven zorgen, maar ook wettelijk is er een zorgplicht. Hoe jullie die zorg verdelen, dat is aan jullie. Zo kun je kiezen voor co-ouderschap (50/50%), al is dat in de praktijk niet altijd haalbaar of wenselijk. In dat geval is een omgangsregeling passender.

Niet alleen over de zorgverdeling van de kinderen maak je afspraken, ook over de opvoeding

Bijvoorbeeld:

  • Hoe laat moeten de kinderen doordeweeks en in het weekend thuis zijn?
  • Bij wie zijn de kinderen op feestdagen of verjaardagen?
  • Krijgen ze zakgeld en kleedgeld en zo ja, van wie en hoeveel?
  • Ook afspraken over de kennismaking met een nieuwe partner (en eventuele kinderen) kunnen in het ouderschapsplan worden opgenomen.

Duidelijke afspraken vooraf geven jullie, maar vooral ook de kinderen helderheid, houvast en rust.

Die afspraken leg je vast in het ouderschapsplan. Het ouderschapsplan is niet alleen nuttig, het is ook verplicht bij het indienen van de echtscheiding. Hij wordt door jullie zelf samen ingevuld, met behulp van ons Mediation Assistant systeem, waar jullie alle afspraken duidelijk in terug kunnen vinden.

Natuurlijk is een ouderschapsplan niet in steen gebeiteld. Jullie situaties veranderen en de kinderen worden ouder, dan kunnen er nieuwe afspraken nodig zijn. Ook dan kunnen jullie bij PB Mediation terecht voor een wijziging van het ouderschapsplan.

Waarom afspraken maken in goede harmonie en met respect naar elkaar belangrijk is? Daar lees je meer over in het blog ‘vechten voor je kinderen’.

Scheiden stap 5: financieel inzicht en plan

Als een scheiding niet zo soepel verloopt heeft dat vaak te maken met angst voor het onbekende. En die angst wordt soms veroorzaakt door onzekerheid over de financiële gevolgen van een scheiding. Door inzicht en zekerheid te bieden in de gezamenlijke financiën, maar ook in jullie toekomstige financiële situatie, nemen we een groot deel van die bezorgdheid weg. In dit onderdeel van het ‘Scheiden Stappenplan’ doen we het volgende:

  • We bekijken welk vermogen en schulden er zijn en hoe die verdeeld moeten worden.
  • In ons systeem Mediation Assistant maken we de alimentatieberekeningen
  • Samen met onze partner Ronald Deijkers, financieel adviseur bij Finenzo Roosendaal brengen we jullie financiële situatie en mogelijkheden in kaart en worden al jullie financiële vragen beantwoord. Bijvoorbeeld: kan ik in het huis blijven wonen? Hoe hoog wordt mijn hypotheek? Kan ik zelfstandig een huis kopen? Dat geeft rust.
  • Ook het (recht op) partnerpensioen wordt in beeld gebracht.

“Gebruik een inventarisatielijst om een eerlijke boedelverdeling te maken.”

Scheiden stap 6: afspraken maken

Wat moet je nog meer doen als je gaat scheiden? Nou, duidelijke afspraken maken. Want het duurt wel even voordat de scheiding helemaal rond is. In de tussentijd gaat het leven wél gewoon door. Je kunt denken aan afspraken als:

  • Waar gaan jullie tijdelijk wonen? Bijvoorbeeld om beurten in jullie koophuis en een huurwoning?
  • Wie zorgt er op welke momenten voor de kinderen zolang jullie beiden nog geen vaste stek hebben?
  • Hoe gaan jullie om met de omgeving, familie en vrienden?
  • Wie neemt de huisdieren mee?
  • Welke bezittingen zijn van jou en welke van je partner? En als ze van jullie beiden zijn, hoe denken jullie die te gaan verdelen?

Scheiden stap 7: naar de rechter

De afspraken die je maakt voordat je naar de rechter gaat, worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Hoe duidelijker die afspraken zijn, hoe soepeler de scheiding door de rechter zal worden besloten. Is er nog onenigheid, dan zal de rechter knopen moeten doorhakken en dat willen we het liefst voorkomen.

Scheiden stap 8: de scheiding is definitief

Jullie zijn pas officieel gescheiden als de uitspraak van de rechter is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Als jullie zijn gescheiden van tafel en bed is jullie scheiding pas officieel wanneer de scheiding is ingeschreven in het huwelijksgoederenregister bij de griffie van de rechtbank. De beschikking moet binnen 6 maanden ingeschreven zijn, anders is hij niet meer geldig (en zijn jullie dus niet gescheiden). Natuurlijk zorgen wij ervoor dat dit netjes gebeurt.

Scheiden stap 9: gescheiden, en dan…?

Je hebt gelezen welke stappen je voor een scheiding allemaal moet nemen. Je kunt je voorstellen dat dit een behoorlijk hectische en emotioneel belastende periode kan zijn. Neem na de scheiding daarom een moment van rust als dat kan. Om tot jezelf te komen, alles te verwerken. Na een lang huwelijk is het ook belangrijk om jezelf te herontdekken. Wie ben jij als persoon, waar word je blij van, welke hobby’s kun je weer oppakken? Een scheiding is natuurlijk enorm verdrietig, ook voor de kinderen, als jullie die hebben. Maar door het op een goede manier samen af te sluiten kun je het een plekje geven en de beste versie van jezelf als persoon én als moeder of vader worden. En wie weet wat of wie er dan allemaal nog op je pad komt…

Wil je meer weten over de te nemen stappen bij een scheiding? PB Mediation helpt!

PB Mediation staat jullie in alle stappen van de scheiding bij, zowel op emotioneel als financieel en juridisch vlak. We zijn als bemiddelaars een neutrale partij en streven een eerlijke verdeling na zodat jullie beiden de toekomst positief tegemoet kunnen gaan. Bovendien staan kinderen voor ons, net als voor jullie, op nummer één bij het afwikkelen van de scheiding.

Wil je meer weten of een afspraak maken? Neem gerust contact met ons op.

Heb je het gevoel dat scheiden de enige optie is, maar willen jullie je huwelijk heel graag nog een laatste kans geven? Bekijk de mogelijkheden van relatiebemiddeling.

Ga naar het blog overzicht

Aangesloten bij: