Aankomend weekend is het carnaval! Als je het viert staat er dagenlang vertier op het programma: verkleden, naar de optocht kijken en vooral een lang weekend heerlijk feesten. Wanneer je net gescheiden bent of nog in scheiding ligt, kan het best een dilemma opleveren. Het is fijn om je zorgen even te vergeten en het leven te vieren, maar wanneer je kinderen hebt is het wel belangrijk om rekening te houden met hun gevoelens, er verandert immers al zoveel voor ze.
Dit is het verhaal van een jongen van 15 jaar. Zijn ouders zijn een paar jaar geleden gescheiden, precies tijdens carnaval. Hij vertelt hoe hij deze periode destijds heeft ervaren.
“Twee jaar geleden kregen mijn zusje en ik te horen dat mijn ouders gingen scheiden. Het was een week voor carnaval. Er was wel eens ruzie tussen mijn ouders, maar wij hadden het niet aan zien komen. Wat gaat er nu met ons gebeuren? Bij wie gaan we wonen en wie gaat er voor ons zorgen? We voelden haarfijn aan dat de thuissituatie aan het veranderen was. Het was ook nog eens tijdens carnaval. We gingen altijd als gezin naar de optocht kijken en friet eten. Het was opeens allemaal anders. Papa en mama gingen apart van elkaar carnaval vieren en gingen helemaal los. Er werd ruzie gemaakt over wie met ons naar de optocht zou gaan. Mijn zusje en ik zijn dat jaar niet geweest. Er was niets te vieren, we waren alleen maar verdrietig.”
Iedere scheidingssituatie is anders, er is dus niet een pasklaar antwoord op deze lastige vraag. Het is bijvoorbeeld afhankelijk van:
· hoe lang het geleden is dat de scheiding is afgewikkeld;
· hoe oud jullie kinderen zijn;
· of jullie voorheen gezamenlijk carnaval vierden, leeft het in jullie gezin?
· hoe jullie momenteel met elkaar omgaan, is samen naar de optocht gaan nog mogelijk?
· of jullie samen goede afspraken kunnen maken.
Het klinkt misschien ideaal om ook dit jaar als gezin naar de optocht of andere carnavalsfestiviteiten te gaan, maar dat is het niet altijd. Als er grote spanning tussen jou en je ex-partner heerst, voelen kinderen dit misschien wel aan. Het kan ook zijn dat het valse hoop bij de kinderen schept. Hoe je het aanpakt? Neem geen overhaaste beslissingen, blijf met elkaar in gesprek en maak goede afspraken. Jullie zijn dan misschien geen partners meer, maar nog wel samen ouders. Laat je kinderen weten dat je van ze houdt en voor hen zorgt. Biedt ze ook tijdens carnaval de stabiliteit en aandacht die ze verdienen en nodig hebben.
Wanneer je gaat scheiden is het noodzakelijk om een ouderschapsplan op te stellen, hierin leggen jullie samen de afspraken vast met betrekking tot de kinderen. Zo kan er bijvoorbeeld in staan welke ouder op bepaalde dagen in het jaar voor de kinderen zorgt en waar ze zijn op hun verjaardag of feestdagen. Ook carnaval kan hier dus in opgenomen worden. Wees hierin duidelijk naar jullie kinderen, vertel wat er is afgesproken en ben je het er niet mee eens, bespreek dit dan onder vier ogen met de andere ouder. Voor de jongen van 15 heeft het vastleggen van afspraken de situatie echt verbeterd.
“Gelukkig gaat het nu goed met ons en mijn ouders. Er zijn duidelijke afspraken gemaakt. Dit jaar gaan we met mama mee naar de optocht kijken en hopen we in de stad papa tegen te komen om gezellig wat met elkaar te gaan drinken.”
PB Mediation helpt jullie graag bij het opstellen van het ouderschapsplan. Steeds meer mensen kiezen voor mediation tijdens hun scheiding. Zeker wanneer jullie kinderen hebben is het erg belangrijk dat de scheiding zo harmonieus mogelijk verloopt. Deze periode is voor kinderen al verdrietig genoeg. Door samen in gesprek te gaan ontstaat er een regeling die in het belang van de kinderen is.
Wil je weten wat PB Mediation voor jullie kan betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op en stel je vragen.
Ga naar het blog overzicht