Miskraam kan tot echtscheiding leiden

Miskraam kan tot echtscheiding leiden
Geplaatst op november 3, 2015 door Joyce Beckker
echtscheiding na miskraam - kind en gezin

Laatst zaten Carla en Cees bij mij aan tafel. Ze waren 13 jaar getrouwd. Na 5 jaar samenzijn, waarin ze veel hebben gereisd en genoten, was het tijd om een gezin te gaan stichten.

Twee miskramen

Carla en Cees vonden dat ze toe waren aan kinderen. Carla raakte snel zwanger, maar deze zwangerschap eindigde in een miskraam. Vrij snel daarna raakte Carla weer zwanger maar na 18 weken verloor ze ook dit kindje.Uiteindelijk na wat onderzoeken en medische behandelingen raakte Carla opnieuw zwanger. Na een spannende zwangerschap is Thomas gezond geboren.

Man rouwt anders dan vrouw

Voor de buitenwereld leek alles goed te gaan. Met Carla ging het helaas niet zo goed. Ze was depressief en voelde zich alleen. Ze had een gezin, maar voelde zich diep ongelukkig. Na een aantal sessies bij de psycholoog, bleek dat Carla haar miskramen niet had verwerkt. Cees begreep er niks van. Hij verwerkte zijn verdriet op een hele andere manier. Ze hadden er nooit met elkaar over gesproken. Samen kwamen ze er ook niet meer uit. Uiteindelijk is Cees verliefd geworden op een collega.

Onverwerkte miskramen reden van scheiding

Het komt af en toe voor dat het niet verwerken van een miskraam kan lijden tot een echtscheiding. Als echtparen zich bij mij melden met het verzoek om hun scheiding te regelen, beginnen we met een scheidingsmelding. Echtparen vertellen dan wat de reden is dat ze besloten hebben om te gaan scheiden. Bij Carla en Cees was het heel duidelijk, ze hebben samen de twee miskramen niet verwerkt.

Uit elkaar gegroeid

Ze konden er met elkaar niet over praten en hebben ook niet naar de juiste begeleiding gezocht om dit verlies samen te delen, waardoor ze uit elkaar zijn gegroeid. Hieruit blijkt wat een impact een miskraam in je relatie kan hebben.

Ga naar het blog overzicht

Aangesloten bij: