Het verhaal van Paul

“Yvonne is niet zo’n wereldreiziger. Ik daarentegen zou het liefst ieder jaar een reis naar een ver land maken. Zeker nu onze kinderen studeren en het huis uit zijn hebben we er de tijd voor. Zo staat Australië al heel lang op mijn bucket list, maar Yvonne houdt er niet van om zo lang in het vliegtuig te zitten. Al jarenlang komt deze issue steeds weer naar boven. Eindeloze discussies hebben we erover gehad, en als we vervolgens de zoveelste vakantie op een Franse camping doorbrengen, trek ik voor mijn gevoel steeds weer aan het kortste eind. Laatst liep het weer enorm hoog op. Toen hebben we uiteindelijk een compromis gemaakt, we zouden naar Canada gaan. Minder lang vliegen, maar toch een stuk uitdagender dan de camping in Frankrijk.

Maar, toen kwam Corona… Nu kunnen we niet reizen. Hoewel dat natuurlijk heel jammer is, vind ik het veel erger dat we allebei opgelucht lijken dat het niet doorgaat. Yvonne speurt het internet alweer af naar vakantieparken in de buurt. En ik… Ik ben eigenlijk opgelucht dat we niet samen op reis gaan. Ik wil nog steeds graag verre reizen maken, maar eigenlijk niet meer met haar…”

* Paul en Yvonne zijn fictieve namen en dit verhaal is niet gebaseerd op een specifieke client van PB Mediation.

 

Meer scheidingen na de vakantieperiode

Misschien heb je al wel eens gehoord dat er na de vakantieperiode meer scheidingen worden aangevraagd dan de rest van het jaar. Hoe komt dat toch? Juist in de vakantie is er toch alle gelegenheid om tot rust te komen, samen leuke dingen te doen en weer écht aandacht voor elkaar te hebben? Klopt, er is meer tijd en aandacht voor positieve gevoelens en eigenschappen, maar ook voor negatieve. Deze worden tijdens een vakantie dus extra belicht en versterkt.

 

Gaat het écht alleen om de vakantie?

Het verhaal van Paul* hierboven zoomt in op de problemen die hij met Yvonne* heeft om een vakantie te boeken die ze allebei leuk vinden. Paul geeft aan het gevoel te hebben dat hij wéér degene is die inschikt. Misschien zijn het écht puur de vakanties die Paul dwarszitten. In dat geval zou een compromis kunnen zijn dat ze af en toe ook los van elkaar een reisje maken, als dat praktisch en financieel gezien mogelijk is natuurlijk. Of om de beurt de vakantiebestemming uitzoeken.

 

Wat als er meer achter zit...?

Misschien gaat dit niet alleen over de vakantie, maar ook over andere beslissingen in het leven van Paul en Yvonne. Het is natuurlijk helemaal prima om samen compromissen te sluiten, maar als een groot deel van jullie leven als een compromis voelt, dan zit er meer dwars. En tja, daar gaat een vakantie niet per se aan helpen, of het maakt problemen juist extra pijnlijk duidelijk. Alle negatieve gevoelens en irritaties die je had verdwijnen niet, je wordt er juist continu mee geconfronteerd. Zeker wanneer je hoge verwachtingen hebt ten aanzien van de vakantie, is het behoorlijk zuur als dit niet uitpakt zoals je hoopte.

 

Te hoge verwachtingen

Wanneer je de verwachting hebt dat alles wel goed komt als jullie maar op een mooi tropisch eiland zitten met een cocktail in de hand, dan kom je waarschijnlijk bedrogen uit. Het voelt als dé oplossing; gewoon even rust en vrijheid in een mooie omgeving. Maar vakantie kan ook een laatste strohalm van jullie huwelijk of relatie zijn. Het lost namelijk niets op als jullie onderliggende problemen niet aanpakken of bespreken. Willen jullie dit wel graag, dan is relatiebemiddeling een goede optie.

 

Hoe gaan jullie om met externe problemen?

De oorzaak van jullie problemen kan ook liggen in te veel druk van buitenaf die op jullie relatie ligt. Stress op het werk, zorgen om een kind, een ziek familielid of een zwaar verlies. Je kunt je voorstellen dat twee weken verplicht ontspannen niet opweegt tegen 50 weken per jaar stress en verdriet. Hoe jullie hiermee omgaan, hoe jullie hierover communiceren met elkaar en of jullie tussendoor rustmomentjes kunnen inbouwen is dan ontzettend belangrijk. 

Willen jullie het een laatste kans geven? Samen aan jullie problemen werken en onderzoeken of jullie relatie nog te redden is, maar is relatietherapie niet de weg die jullie willen inslaan?  Dan kan relatiebemiddeling een goede optie zijn voor jullie.

 

'De vakantie was al geboekt'

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jullie de scheiding om praktische redenen uitstellen tot na de zomervakantie. Omdat de reis al maanden van tevoren is geboekt of omwille van de kinderen. De laatste keer met het hele gezin op vakantie, voordat jullie het de kinderen vertellen. Het is vaak een emotionele beslissing en een vorm van afsluiting die heel begrijpelijk is, maar alleen aan te raden wanneer jullie er beiden achter staan en zonder ruzie de vakantie door kunnen komen. Weet je niet hoe jullie de scheiding aan moeten pakken, met het oog op de beste situatie voor jullie kinderen? PB Mediation kan jullie helpen door middel van echtscheidingsbemiddeling en zet indien nodig ook kindercoaching in.

 

Meer weten over echtscheidingsbemiddeling of PB Mediation als neutrale bemiddelaar? Neem gerust contact op en stel al jullie vragen.

 

* Paul en Yvonne zijn fictieve namen en dit verhaal is niet gebaseerd op een specifieke client van PB Mediation.

Ga naar het blog overzicht

Aangesloten bij: