Wanneer jullie gescheiden zijn en samen kinderen hebben, hoe breng je de feestdagen dan door? Jullie hebben co-ouderschap of een omgangsregeling afgesproken, maar dat is geen garantie voor een probleemvrije kerst. Hoe kun je nu juist in die tijd zorgen dat het een beetje gezellig blijft voor jullie kinderen?

 

Samen aan het kerstdiner of toch liever niet?

Eind 2017 was er nogal wat ophef over de kerstreclame van een supermarktketen. In deze reclame had een meisje de hoofdrol wiens ouders gescheiden zijn en graag met beide ouders Kerst viert. Ze vindt het niet leuk dat haar vader op een van de dagen alleen thuis is en dus nodigt ze hem uit om te komen gourmetten samen met het nieuwe gezin van haar moeder, zijn ex-vrouw. De meningen over de reclame zijn verdeeld. De een vindt het een confronterend, pijnlijk en onrealistisch beeld van hoe mensen na een echtscheiding met elkaar om gaan. De ander vindt de tranentrekkende reclame een mooi ideaalbeeld van hoe het zou moeten gaan. Is samen Kerst vieren voor jou een optie?

 

Na de scheiding respectvol met elkaar omgaan

Wat je gevoel bij deze reclame ook is, de achterliggende boodschap is in ieder geval duidelijk. Het is goed om over je trots heen te stappen en in het belang van jullie kinderen te laten zien dat jullie respectvol met elkaar kunnen omgaan.

Toegegeven, een kerstdiner zal er in veel gevallen helaas nooit in zitten, maar een vechtscheiding is het andere uiterste. Helaas komt een vechtscheiding nog te vaak voor. Wil je dit voorkomen en goed advies van een onpartijdig persoon? Dan kan mediation bij jullie echtscheiding een enorme steun zijn. Wanneer nodig kan er ook een kindercoach ingezet worden.

 

Wees wel duidelijk in de communicatie naar jullie kinderen

Het is natuurlijk geweldig als jullie respectvol met elkaar omgaan en ook nog écht samen ouders zijn. Samen naar schoolactiviteiten, samen de verjaardagen van de kids vieren en af en toe samen iets ondernemen. Dat klinkt ideaal. Toch is voorzichtigheid geboden, want het kan ook voor verwarring zorgen. Wanneer jullie het gezellig hebben als gezin, is het lastig te begrijpen voor kinderen waarom jullie niet meer in één huis kunnen wonen. Het kan de hoop op een hereniging levendig houden en de verwerking van de scheiding bemoeilijken. Wanneer een of beiden ouders een nieuwe partner krijgen maakt de acceptatie vervolgens alleen maar lastiger. Vind dus de juiste balans.  

 

Breng duidelijke grenzen aan

Balans en duidelijkheid zijn belangrijk. Probeer zo goed mogelijk uit te leggen waarom jullie niet meer bij elkaar zullen komen. Houd jullie levens op zekere hoogte gescheiden en wees duidelijk. Samen nu en dan activiteiten ondernemen is natuurlijk prima om te laten zien dat jullie als ouders nog wel een eenheid vormen. Kinderen leren van het gedrag van hun ouders, dus door te zien hoe goed jullie met elkaar omgaan leren zij ook hoe ze zich in een relatie moeten opstellen. Maar voel wel goed aan wat een gepaste afstand is.

 

Mediation bij echtscheiding met kindercoach

Vind jullie het lastig een manier te vinden om met elkaar om te gaan voor de kinderen? Een mediator biedt hulp en inzicht. PB Mediation is een neutrale bemiddelaar die indien nodig ook een kindercoach inzet. De kinderen vormen namelijk het belangrijkste uitgangspunt, maar jullie moeten het wel samen willen. We bieden onder andere hulp bij het schrijven van het ouderschapsplan en het vaststellen of aanpassen van omgangsregelingen.

 

Meer weten? Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek met PB Mediation in Roosendaal door het contactformulier in te vullen.

Ga naar het blog overzicht

Aangesloten bij: