Waneer jullie gaan scheiden zijn jullie de enige regiehouders in deze vaak emotionele periode. Tenminste, in theorie. Het zou naief zijn als we zouden verkondigen dat een scheiding alleen op jullie zelf betrekking heeft. Kinderen zijn directe betrokkenen die op de eerste plaats komen, maar ook (schoon)familie, vrienden, collega’s of zelfs de buurvrouw kan zich er uiteindelijk mee gaan bemoeien. Hoe zorg je ervoor dat jullie zelf de regie houden?

Behulpzaamheid wordt bemoeienis

De persoon die jullie van allerlei advies en inzichten voorziet zal het behulpzaamheid of belangstelling noemen. Maar weinig beargumenteerde, partijdige aanbevelingen gaan voor jullie eerder door als bemoeienis. Bovendien kan het er ook nog eens voor zorgen dat jij en je ex-partner door de goedbedoelde adviezen tegenover elkaar komen te staan. Bijvoorbeeld door de schuldvraag op tafel te leggen, wie waarvoor verantwoordelijk is, hoe jullie met de kinderen omgaan, waar eenieder recht op heeft. Uiteindelijk is dit niet bevorderlijk om op goede voet te blijven met je ex-partner.

Hoe houd je betrokkenen op afstand?

Bedank mensen voor hun behulpzaamheid, maar geef duidelijk je grens aan. Zeg dat je er samen met je ex-partner wel uit zal komen en wanneer je advies of hulp nodig hebt dat je hierom zult vragen. Nabije familie en vrienden zullen je graag willen helpen, neem de hulp gerust aan maar geef ze iets praktisch te doen, wat niet direct inhoudelijk met de scheiding te maken heeft. Wees ook kritisch in wie je in deze moeilijke periode graag om je heen wilt hebben. Omring je met mensen die je ex-partner niet aanvallen, respectvol en positief zijn en waar je energie van krijgt.

Hoe ga je om met (ex)schoonfamilie?

Iedereen heeft een andere band met zijn of haar schoonfamilie. Is de band hecht, dan kan een scheiding best voor een gemis zorgen. Toch is het verstandig wat meer afstand te nemen. De banden hoeven echt niet compleet verbroken te worden zolang het gevoel wederzijds is, maar te veel contact kan een issue worden wanneer je ex-partner een nieuwe relatie krijgt. Is jullie band helemaal niet hecht of zelfs verstoord? Dan kan het wel vervelend worden wanneer jullie kinderen hebben. Er blijft dan net als met de partner tóch altijd een link bestaan en waar je je voorheen moest schikken aan je schoonfamilie, zul je je nu misschien wat weerbaarder opstellen. Het kan lastig zijn om met bijzondere verhoudingen als deze om te gaan.

De omgang met grootouders, ooms en tantes

Zoals gezegd is de situatie soms lastiger wanneer jullie kinderen hebben, je wilt hen immers niet de relatie met hun grootouders, ooms en tantes, nichtjes en neefjes ontzeggen. De eerste tijd na de scheiding zal het best wel even wennen zijn.

  • Grootouders komen niet meer vanzelfsprekend langs in het huis van de andere partner. Bijvoorbeeld op verjaardagen en feestdagen.
  • Door een omgangsregeling verandert de weekindeling en de frequentie waarin je kind de andere kant van de familie ziet.
  • Door verhuizing verandert er veel.
  • Door een zeer slechte verstandhouding met de ex-schoonfamilie wordt het contact met het kind ontzegd.

Een nieuwe partner

De kans bestaat dat er al tijdens, of kort na de scheiding sprake is van een nieuwe partner. Ons advies kun je vast al raden. Maak diegene gerust onderdeel van de gespreksonderwerpen, maar zorg dat hij of zij zich niet actief met de scheiding of regelingen voor de kinderen bemoeit. Ook qua opvoeding van de kinderen is het in ieders belang dat de nieuwe partner zich de eerstkomende tijd wat op de achtergrond houdt. Dit zorgt voor een betere basis voor een goede verstandhouding in de toekomst.

Familiemediation en echtscheidingsbemiddeling

PB Mediation is een mediator in Roosendaal, een neutrale bemiddelaar die als doel heeft jullie samen goed door de scheiding heen te helpen, door middel van echtscheidingsmediation en familiemediation.

 

Wanneer jullie samen goede afspraken maken met betrekking tot het omgaan met ex-schoonfamilie en andere betrokkenen, wordt de kans op conflicten kleiner. Wanneer jullie kinderen hebben zijn zij hierin altijd het eerste uitgangspunt, hiervoor kunnen we wanneer nodig een kindercoach inzetten.

 

 

Wil je meer weten? Neem dan contact op met PB Mediation. T: 06 27236250 / info@pbmediation.nl.

Ga naar het blog overzicht

Aangesloten bij: