Sinterklaas is in Nederland, een heerlijke tijd voor veel kinderen. Naar de intocht kijken en ’s avonds meteen hun schoentje zetten, pepernoten eten, knabbelen aan chocoladeletters en natuurlijk verlanglijstjes maken. Sommige kinderen zijn aardig onder de indruk van Sint en de pieten. Maar ook de vraag wat er in de kleurrijke pakjes zit levert een gezonde dosis spanning op. Voor kinderen van gescheiden ouders kan er een hele andere soort spanning ontstaan. Een lading die het kind misschien wel een leven lang meedraagt.

Sinterklaasavond kan erg confronterend zijn

Wanneer jullie als gezin altijd samen pakjesavond vierden, zal de eerste keer na jullie scheiding best een vreemde gewaarwording zijn. Hoe goed jullie het samen ook proberen op te lossen, het moment dat ze voor het eerst met iedere ouder apart sinterklaas vieren is confronterend. Sommige gezinnen kiezen er daarom voor om het alsnog samen te vieren. Maar eerlijk, dat is niet altijd de beste manier. Het kan ook verwarring zaaien, horen jullie nu wel of niet bij elkaar? Het hangt allemaal van de situatie en de leeftijd af.

PB Mediation heeft als echtscheidingsbemiddelaar al vele scheidingen begeleid. We hebben van dichtbij gezien waar bepaalde beslissingen uiteindelijk toe kunnen leiden. Hoewel iedere situatie weer anders is, delen we graag een aantal tips die jullie kunnen helpen om in deze tijd goed te communiceren en conflicten te vermijden.

1.      Waar wordt 5 december gevierd?

“Wie krijgt de kinderen” op sinterklaasavond? Iets waar menig conflict door is ontstaan, bij wie viert het kind nou écht pakjesavond op 5 december? Traditie, nostalgie en de bijkomende emoties kunnen ervoor zorgen dat er een strijd, of in elk geval ongenoegen ontstaat. Eén ding is zeker, als jullie je hierin laten meeslepen, dan wordt het zeker geen leuke sinterklaas voor jullie kinderen. Ze pikken meer negativiteit op dan je denkt. Beter is het om goede afspraken te maken, het liefst al ruim van tevoren.

Tip: Laat afspraken opnemen in het ouderschapsplan, waarin je belangrijke dagen plant en onderling eerlijk verdeelt.

2.      Blijf communiceren in deze drukke tijd

Sinterklaastijd is vooral een hele drukke tijd, met veel activiteiten en prikkels. Er wordt iets georganiseerd op school, op de BSO, de sportclub en er moeten surprises gemaakt worden. Wanneer jullie kinderen heen en weer verhuizen omdat jullie een omgangsregeling of co-ouderschapsregeling hebben, kan het wel eens een chaotische boel worden. Elkaar op de hoogte houden van activiteiten op school en de voorbereidingen kan een hoop frustratie voorkomen.

Tip: Gebruik een gedeelde digitale kalender waarin je activiteiten vastlegt.

 

3.      Grootouders en familieleden

In veel families organiseren de grootouders of andere familieleden ook een pakjesavond. Dat kan gezellig zijn, maar misschien is vier van die avonden in één week wel erg veel voor je kind. Zeker met alle sinterklaasactiviteiten op school erbij. Het beste is om dit bespreekbaar te maken bij je ex-partner en (ex-schoon)ouders, maar probeer ook bij jullie kinderen te peilen wat zij van alle drukte vinden. Samen kunnen jullie de situatie het beste inschatten.

Tip: Nodig grootouders eventueel bij jullie thuis uit en vier het samen.

4.      Cadeaus kopen

Het is aan te raden om, zeker in het begin, te overleggen wat jullie voor de kinderen kopen. Praktisch gezien, om ervoor te zorgen dat ze de cadeaus op hun verlanglijstje niet dubbel krijgen. Anderzijds, om elkaar niet onbewust of bewust af te troeven. Wanneer de kinderen nog in Sinterklaas geloven merken ze het verschil waarschijnlijk nog niet op, maar cadeaus worden helaas maar al te vaak ingezet om de ex-partner een hak te zetten. Jullie kinderen hebben echt geen baat bij deze onderlinge strijd.

Tip: Spreek een duidelijk bedrag of aantal cadeaus af. Ook kun je gezamenlijk een groter cadeau kopen.

5.      Wat als je er eigenlijk geen geld voor hebt?

Een scheiding kan er niet alleen emotioneel, maar ook financieel flink inhakken. Sinterklaas is in dat opzicht geen fijne tijd, het steekt extra wanneer je ziet dat vriendjes van je kinderen mooie cadeaus krijgen. Wanneer je ex-partner er financieel beter voor staat, kan dat bovendien ook een bron van frustratie zijn. Probeer mogelijk de situatie aan je kinderen uit te leggen zonder je ex-partner af te vallen of hen met jouw ongenoegen op te zadelen. Geef er juist een positieve draai aan door er een speciale dag van te maken. Door positief te blijven en creatief te zijn creëer je herinneringen samen met je kinderen. Deze worden veel langer onthouden dan een computerspel of een pop die ze ooit hebben gekregen.

Tip: Maak hun favoriete eten, doe samen spelletjes, knutsel cadeautjes voor elkaar en maak vooraf rijmpjes of een surprise. Aandacht is iets heel waardevols.

6.      Na pakjesavond

De kinderen komen enthousiast hun cadeaus aan je laten zien waar ze supertrots op zijn. Wat je gevoelens ten opzichte van je ex-partner ook zijn, laat dit niet merken. Toon interesse in de cadeaus en maak zeker geen negatieve opmerkingen. Kinderen kunnen in een enorme tweestrijd belanden, een dilemma waar ze nooit mee belast zouden mogen worden. 

Tip: Zet zelf de eerste stap. Vraag of je de cadeaus mag zien die ze bij hun vader of moeder hebben gekregen voor Sinterklaas en wees positief.

 

Gaan jullie scheiden en wil je graag advies over hoe om te gaan met jullie kinderen in deze situatie? Heb je hulp nodig bij het schrijven van het ouderschapsplan of het opstellen van de omgangsregeling? PB Mediation bemiddelt met het belang van jullie kinderen altijd voorop.

Maak kennis met een van onze mediators en neem contact op.

Ga naar het blog overzicht

Aangesloten bij: