Financiële gevolgen scheiding

De financiële gevolgen van een scheiding kun je beter niet onderschatten. Het ontbinden van het huwelijk zelf brengt natuurlijk kosten met zich mee, maar ook moet je rekening houden met de financiële gevolgen na de scheiding. PB Mediation kan jullie helpen alle financiële zaken op een rij te zetten.
 

Financiële gevolgen scheiding, inzicht krijgen
Het is belangrijk om te weten welke geldstromen er iedere maand in en uit gaan. De eerste stap is dus nagaan wat jouw maandelijkse netto inkomen is en wat de kosten zijn om in je eigen onderhoud en dat van eventuele kinderen te voorzien.
 

Salaris en toeslagen
Allereerst is het belangrijk dat je weet hoeveel er iedere maand op je bankrekening binnenkomt. Dat kan je salaris of uitkering zijn, maar ook toeslagen en alimentatie kun je hierbij optellen. PB Mediation helpt bij het berekenen van de alimentatie. Of je recht hebt op toeslagen kun je controleren op https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen/. Ben je parttime in loondienst, dan kun je misschien iets meer gaan werken, om zo je inkomsten te verhogen.
 

Vaste lasten, variabele lasten en geld sparen

Zet op een rij wat precies jouw vaste lasten zullen gaan worden, gebaseerd op de nieuwe situatie, en kijk ook eens of het goedkoper kan.

·         De huur of hypotheeklasten (misschien heb je nu recht op huurtoeslag)

·         Gas, water en licht

·         Uitgaven aan de kinderen (bereid hen ook voor op de nieuwe financiële situatie)

·         Boodschappen (wellicht kun je hier op besparen)

·         Verzekeringen (die van je partner en irrelevante verzekeringen schrappen)

·         Vervoer (heb je je auto nodig of kun je ook zonder?)

Op de website van het Nibud kun je veel tips vinden over besparen en het bijhouden van je administratie  https://www.nibud.nl/

Houd ook rekening met variabele kosten om af en toe iets leuks te kunnen doen. Daarbij is het ook handig dat je maandelijks wat geld opzij kan zetten voor grotere uitgaven. Je wasmachine die kapot gaat, een grotere fiets voor je kind of eventueel op vakantie gaan.

 

Financiële gevolgen scheiding: Je koophuis of huurwoning

Wanneer je er na de berekening van je inkomsten en uitgaven achter komt dat het niet haalbaar of verstandig is om in je huur- of koopwoning te blijven wonen, dan is verhuizen een slimme keus. Heb je een koophuis, dan zal het huis eerst verkocht moeten worden. Wanneer je het huis met winst verkoopt heb je geluk, het bedrag zal in de meeste gevallen nog wel met je ex-partner gedeeld moeten worden. Dit geldt overigens ook voor schulden. Dus wanneer het huis met verlies wordt verkocht zijn jullie beiden verantwoordelijk.
 

PB Mediation werkt nauw samen met financieel adviseur Finenzo. Hierdoor is het mogelijk om snel een voorberekening van de financiële situatie van beide partijen te maken. Hierdoor is het gemakkelijker om beslissingen te nemen. Dit zorgt ervoor dat jullie scheiding sneller en soepeler kan verlopen.
 

Wil je meer weten over de financiële gevolgen van een scheiding? Neem dan contact op met PB Mediation via info@pbmediation.nl of bel naar 06 272 36250.

Ga naar het blog overzicht

Aangesloten bij: