Een goed moment om te gaan scheiden is er nooit. Een voorbeeld van zo’n slecht moment is de examenperiode van jullie zoon of dochter. PB Mediation deelt een aantal tips over hoe jullie en je kind deze periode samen zo goed mogelijk kunnen doorstaan. Met als resultaat natuurlijk dat felbegeerde papiertje, waarmee hij kan beginnen aan een volgende stap in zijn leven.


Eindexamen terwijl jullie in scheiding liggen

Een scheiding is een pijnlijke en emotionele gebeurtenis voor kinderen. Niet ieder kind laat dit direct zien, maar het is wel degelijk van grote invloed. Zo kan het zich uiten in gedragsproblemen, concentratieproblemen, somberheid, lusteloosheid of een combinatie hiervan. Het is duidelijk dat dit niet bepaald goede omstandigheden zijn voor een kind dat eindexamen moet doen. In welke mate jullie invloed hebben op deze omstandigheden is afhankelijk van hoe lang de scheiding geleden is, hoe de thuissituatie is en het karakter van jullie kind. Zorg in ieder geval samen voor duidelijke afspraken en een rustige plek om te kunnen studeren. Blijf communiceren met elkaar en help je kind indien nodig met plannen, maar ook met op tijd ontspannen.

De diploma-uitreiking

En dan is het zover, het verlossende bericht komt dat jullie zoon of dochter geslaagd is. De vlaggen kunnen uitgehangen worden en je bent natuurlijk enorm trots. Voor je kind is dit ook een geweldig belangrijk moment. Maar voor kinderen met gescheiden ouders kan het ook een spannend en stressvol moment zijn. “Komen jullie allebei naar de diploma-uitreiking? Zitten jullie wel naast elkaar en zo nee, aan wie moet hij het eerst zijn diploma laten zien? Jullie zullen toch geen ruzie krijgen?” Dit kan voor een enorme innerlijke strijd en schuldgevoel zorgen. Hoe jullie ermee omgaan is bepalend voor hoe hij later terugdenkt aan de diploma-uitreiking. Negatief of positief.

Een vraag aan gescheiden ouders van examen-kandidaten

Het enige dat je kind op de dag van de diploma-uitreiking wil is jullie blijk van trots en waardering. Deze dag draait om hem of haar, niet om jullie vete of conflict. Dit is wat zij van jullie vragen:
• Spreek van tevoren met elkaar af waar je elkaar ontmoet en hoe de dag verloopt.
• Ga naast elkaar zitten, of in ieder geval dicht bij elkaar in de buurt.
• Feliciteer elkaar met de prestatie van jullie zoon of dochter.
• Wees samen trots.

Villa Pinedo heeft een brief opgesteld die kinderen kunnen gebruiken om hun ouders deze vragen te stellen. Om deze dag om hen te laten draaien en niet om zichzelf. Stel jouw zoon of dochter alvast gerust en geef aan dat jullie samen vol trots naar de diploma-uitreiking zullen komen.

Meer advies over scheiden en kinderen?

PB Mediation is een echtscheidingsmediator in Roosendaal. Een neutrale bemiddelaar die als doel heeft jullie samen goed door de scheiding heen te helpen. Wanneer jullie kinderen hebben zijn zij altijd het eerste uitgangspunt.

Wil je meer weten? Neem dan contact op met PB Mediation. T: 06 27236250 / info@pbmediation.nl.
 

Ga naar het blog overzicht

Aangesloten bij: