Het is een drama op de woningmarkt, dat weten we allemaal. Jongeren kunnen amper aan een huis komen. En er is nog een groep mensen waarbij de woningnood voor veel leed kan zorgen, namelijk mensen die eigenlijk zouden willen scheiden, maar geen kant op kunnen.

Als mediator merk ik dat mensen voorzichtiger zijn als het op scheiden aankomt. Je zou kunnen zeggen dat het goed is om er nog eens goed over na te denken en het samen tóch nog een keer te proberen. Maar de realiteit is helaas soms anders. Veilig Thuis ontvangt steeds meer meldingen van huiselijk geweld. Deels te wijten aan de coronacrisis, maar gevangen zitten in een huwelijk, omdat je geen andere plek hebt om te wonen, kan tot soortgelijke situaties leiden.

Aan de woningnood kan ik natuurlijk weinig doen. Maar ik kan je wél adviseren om aan de bel te trekken als je merkt dat het teveel wordt. Als je je niet meer veilig voelt thuis, of niet voor jezelf instaat omdat er zoveel druk op de ketel staat. Als je ziet dat je kinderen zich ander gaan gedragen door jullie relatieproblemen. Zoek hulp!

Nicolette Verbaten is samen met haar man Bas Verbaten oprichter van ‘In de Roos Makelaardij’ in Roosendaal, waar we bij PB Mediation nu en dan mee samenwerken. Nicolette vertelt over hun ervaringen op de woningmarkt en de huidige woningcrisis.

 

“Het is crisis op de woningmarkt en niet zo’n beetje ook…”

“Het is haast onmogelijk om aan een betaalbare woning te komen. Het aanbod van woningen is klein en de vraag naar (vooral instapklare) woningen, is extreem groot. De groep met woningzoekenden wordt bovendien steeds maar groter en groter. Starters, Arbeidsmigranten en (helaas) doen de vastgoedhandelaren ook nog vaak een duit in het zakje. We zien in de praktijk ook veel mensen uit de Randstad deze kant op komen. Vanwege de prijs van de woningen en de rust. Maar ook omdat Roosendaal qua bereikbaarheid een forensenstad is.”

 

 

Als de woningnood hoog is

“Daar waar de starter nog onderaan de spreekwoordelijke financiële ladder staat, is “de echtscheider” hem of haar vaak een stapje voor bij het kopen van een woning.
Dit heeft 2 redenen:

  • De echtscheider kan vaak meer overbieden. Soms kan er zelfs “zonder voorbehoud van hypotheek” een woning worden gekocht;  en
  • De echtscheider heeft meer haast om te kopen. De druk is hoger omdat de situatie vaak onprettig is. Soms zelfs vijandig. Snel schakelen om uit die onveilige situatie te komen is daarom noodzakelijk.

Op dat laatste punt kom ik even terug. Als je gaat scheiden maar je kunt niet veel overbieden en je moet toch zo snel mogelijk uit die vijandige situatie weg, wat kun je dan doen? “

 

“Stel je ideaalplaatje bij; een veilig thuis is nu even belangrijker dan die vurig gewenste vierde slaapkamer”

Nicolette Verbaten

 

Een huis kopen of huren?

“Als je gaat scheiden en de sfeer thuis wordt met de dag minder prettig, dan zijn er een 2 opties.

  1. Kopen

Dit betekent helaas dat je mee moet met de huidige markt. Ga niet onder de vraagprijs bieden om een goede kans te maken op een koopwoning. En stel je ideaal-plaatje bij. Een veilig thuis is nu even belangrijker dan die vurig gewenste 4e slaapkamer.

  1. Huren

Sociale huur: wachtlijsten bij de woningstichtingen zijn eindeloos. Gemiddeld is de wachttijd voor een sociale huurwoning in Roosendaal 4-5 jaar. Tijd die je helaas niet hebt als je gaat scheiden.

Particuliere huur: is je inkomen te hoog, dan kun je alleen maar particulier gaan huren en dan betaal je op dit moment gemiddeld € 900-1.250 huur per maand (als het meezit). Om een stap te zetten zou je natuurlijk ook eerst iets kleins kunnen zoeken om van daaruit verder te kijken.”

 

“Als je een (voorlopig) koopcontract tekent, vergeet dan niet je mediator te informeren met de stand van zaken. Op het moment dat je nog niet officieel gescheiden bent, kan je problemen krijgen met de financiering van de nieuwe woning.  Er moet eerst gescheiden zijn voordat je iets nieuws kan kopen.”

Paulien Boehlé

 

Wat kun je dan doen als je gaat scheiden en op korte termijn een huis zoekt?

“Op diverse plaatsen in Nederland is de woonsituatie echt schrijnend te noemen. Ik ga helaas geen directe oplossing bedenken voor dit nog steeds groeiende probleem. Dit moet vanuit Den Haag dan wel Gemeente worden bekeken en aangepakt. Maar hieronder doe ik toch een aantal creatieve suggesties:

  • In de Randstad geldt al een zogenaamde “zelfwoonplicht”. Dat zou ons in Brabant ook kunnen helpen. Deze “zelfwoonplicht” voorkomt dat beleggers bestaande koopwoningen kopen en vervolgens duur gaan verhuren. Op dit moment zien we tijdens bezichtigingen vaak nog beleggers uit de Leiden, Rijswijk en Utrecht om hier betaalbare woningen op te kopen en ze vervolgens duur te gaan verhuren. Ik vind dat als Roosendaalse makelaar echt zuur. Dit komt de lokale woningmarkt niet ten goede, verpest het zeker voor de starter. De zelfwoonplicht zou landelijk ingevoerd moeten worden.
  • Gemeenten zouden ook iets soepeler om kunnen gaan met bestemmingsplannen en vergunningen. Leegstand van panden en braakliggend terrein zou daarmee opnieuw ingericht kunnen worden.
  • Vakantieparken als een tijdelijke woonoplossing.

Wonen in een stacaravan of bungalow. Tijdelijk toch vakantiehuisjes beschikbaar stellen en werken met huurcontracten. Het huisje voldoet misschien niet aan alle luxe die je gewend was, aan de locatie zal het niet liggen.

  • In België kijken voor een huurwoning.
    Verbreed je zoekgebied als het op huurwoningen aankomt. Essen is maar 5 km hier vandaan. Nogmaals stel je focus bij. Verandering van locatie doet vaak beter, dan je denkt.”

 

Gun jezelf wat extra tijd door ‘on speaking terms’ te blijven

“Als je echt thuis weg moet, dan is er al veel kapot op het relationele vlak. Je bent niet meer “on speaking terms” en er wordt vaak alleen nog maar gecommuniceerd via tussenpersonen als: Veilig Thuis en advocaten. Toch is het natuurlijk nog altijd voor iedereen beter om in deze moeilijke periode een passende oplossing te bedenken. Blijf persoonlijke gesprekken met elkaar voeren. Probeer rustig te blijven en respect voor elkaar te houden. Houd er rekening mee dat je niet direct thuis weg kunt. En probeer toch – zo goed en zo kwaad als het kan – elkaar een beetje ruimte te geven. Om zo confrontaties en escalaties te voorkomen. Misschien kun je met een agenda en je (aanstaande) ex een planning of schema bedenken wanneer jij thuis woont, en even ergens anders logeert. Om zo de spreekwoordelijke “kou even uit de lucht te halen”. Probeer de kinderen niet direct weg te rukken uit de voor hen vertrouwde woonplek en te laten wennen aan de nieuwe situatie.

Belangrijk is de rust die je creëert. De scheiding is onvermijdelijk. Maar vanuit dit punt kun je gaan werken aan een situatie die voor iedereen beter is.”

 

PB Mediation loodst jullie op alle vlakken door de scheiding heen

Gaan jullie scheiden en zoek je hulp? Bij PB Mediation helpen we je bij alle stappen van het afwikkelen van jullie scheiding. Op financieel, emotioneel, praktisch en juridisch vlak. Voor alles wat zich buiten ons vakgebied bevindt, werken we samen met verschillende deskundige partners, zoals In de Roos Makelaardij, maar ook kindercoaches en een financieel adviseur. Wij loodsen jullie door de scheiding heen.

Plan snel een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Ga naar het blog overzicht

Aangesloten bij: