Echtscheiding en eigen woning

Steeds meer huiseigenaren komen in de problemen. Vooral bij scheidingen is het huis vaak een blok aan het been. Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Consumentenbond roepen minister Blok op om de hypotheekregels bij echtscheidingen te versoepelen.
De fiscale regels voor de hypotheekschuld zijn aangescherpt. Huiseigenaren met een nieuwe hypotheek mogen alleen hypotheekrente aftrekken, als ze de schuld binnen dertig jaar aflossen. Als stellen uit elkaar gaan, wordt de lening die de achterblijver moet afsluiten om de woning te kunnen financieren, door de bank gezien als een nieuwe hypotheek. ''Zelfs als een van beiden op één inkomen de huidige hypotheek kan betalen, ontstaan er problemen'', aldus Eigen Huis.


Maandlasten stijgen
De maandlasten stijgen na een echtscheiding behoorlijk. Dat komt omdat het hypotheek deel van de ex-partner onder de nieuwe hypotheekregels moet worden overgenomen. Beide organisaties willen dat mensen die scheiden het recht op de bestaande hypotheekschuld kunnen overdragen aan de partner die in het huis blijft wonen.


Recht overdragen
De achterblijvende partner behoudt de volledige bestaande schuld en recht op de volledige hypotheekrenteaftrek zoals die in de oude situatie. Hierdoor blijven de maandlasten voor het huis gelijk en hoeven gescheiden huizenbezitters niet noodgedwongen hun huis te verkopen. VEH wees afgelopen oktober ook al op dit probleem. Nu voegt ook de Consumentenbond zich bij die kritiek.

Ga naar het blog overzicht

Aangesloten bij: