Mediation en verlagen van ziekteverzuim

Een medewerker op de afdeling is al voor de derde keer in een half jaar ziek. "Tja, de griep heerst", is het antwoord op uw vraag wat hem mankeert. Niet onmogelijk, maar u weet ook dat er laatst wat conflicten op het werk zijn geweest, en dat zijn motivatie sindsdien wat is afgezwakt.. Omdat de situatie gevoelig kan liggen is het raadzaam om een mediator in te schakelen.

​Oorzaken van ziekteverzuim

Natuurlijk is het mogelijk dat uw werknemer gewoon pech en een slechte weerstand heeft, waardoor hij/zij wat vaker ziek is geweest de laatste tijd. ​Wees niet te snel met oordelen, maar probeer andere oorzaken wel te signaleren. Door interesse te tonen in iemands privé leven bijvoorbeeld. Wanneer zich hier problemen afspelen is het soms lastig gemotiveerd te blijven op het werk. Ook een te hoge werkdruk, stress, spanningen en conflicten tussen collega's (en/of werkgever) kunnen werk vermijding tot gevolg hebben.

​Voor meer informatie:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ziekteverzuim-van-het-werk​

Hoe kan PB Mediation helpen bij ziekte verzuim?

Wanneer u vermoedt dat het verzuim een andere oorzaak heeft dan ziekte, dan is het raadzaam om de medewerker niet meteen voor het blok te zetten. Het verzuim heeft namelijk wél een oorzaak, die door hem/haar zelf ook niet gewenst is en gevoelig kan liggen. Om de arbeidsrelatie intact te houden en het werk weer te kunnen voortzetten is het belangrijk om hier op een tactische manier mee om te gaan.

Een belangrijk argument om een mediator in te schakelen is dat de werknemer soms niet het gevoel heeft alles tegen zijn/haar werkgever te kunnen zeggen. De mediator heeft een neutrale, onpartijdige rol en is discreet. Het is wel belangrijk dat de werknemer zelf ook het doel heeft om het verzuim aan te pakken. Er zal dus een zekere mate van initiatief, communicatie en openheid moeten ontstaan richting de werkgever. Andersom geldt dit ook uiteraard.

Er zijn altijd gevallen waarbij het ziekteverzuim of het achterliggende probleem niet opgelost kan worden. Het vertrouwen in de arbeidsrelatie is verdwenen. Zowel de werkgever als de werknemer kan dan beslissen om het dienstverband te beëindigen. In dat geval kan PB Mediation werkgever en werknemer begeleiden door middel van exit mediation.

Wilt u meer weten? Neem contact op met PB Mediation via telefoonnummer 06 27236250 of mail naar info@pbmediation.nl


Aangesloten bij: